Podeli vest

Aktuelni severnokorejski lider Kim Džong Un je, međutim, dozvolio dolazak nekoliko žena na moćne položaje, piše Gardijan.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

KIM JONG UN
Tanjug/ Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Dinastija Kim, koju je 1948. osnovao Kim Il Sung, vlada gvozdenom šakom već tri generacije i retko postavlja žene na visoke položaje.

Aktuelni severnokorejski lider Kim Džong Un je, međutim, dozvolio dolazak nekoliko žena na moćne položaje, piše Gardijan.

Najistaknutija je njegova sestra Kim Jo Džong (34), koja je postala najvažnija ličnost u severnokorejskom režimu posle svog brata.

Smatrana je njegovim glavnim propagandistom, koja ga je često predstavljala na međunarodnom nivou, navodi britanski list.

Ove godine, vrhovni lider je imenovao prvu ženu ministra inostranih poslova u zemlji Čoe Son-hui (57).

Takođe se pojavio sa Hjon Song-vol (44), pop zvezdom za koju se priča da je bila Kimova bivša devojka, čiji bend peva ode njihovom vođi dok je u vojničkim uniformama, navodi Gardijan.

Godine 2018, Kim je svojoj supruzi Ri Sol-ju dodelio titulu “poštovane prve dame”, što je, kako smatraju analitičari, veliki podsticaj njenom političkom statusu.

Američki portal NK Njuz, koji kritićki izveštava o Severnoj Koreji, prvi put je primetio u februaru ove godine misterioznu ženu u društvu Kim Džong-una i od tada je prati.

Procenjuje se da je u 30-im ili 40-im godinama i spekulisalo se da je možda čak i jedna od Kimovih rođaka, prenosi Gardijan.

Veruje se da severnokorejski lider ima najmanje dve polusestre, po imenu Kim Sol-song i Kim Čun-song, obe rođene 1970-ih.

NK Njuz piše da je Kim Sol-song, starija polusestra, iza kulisa ostala aktivna u rukovodstvu stranke.

Vrlo malo se zna o Kim Chun-songu, dodaje Gardijan.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: