Podeli vest

Svekineski narodni kongres 14. saziva, nacionalno zakonodavno telo Kine, započeo je danas zasedanje, na kojem je premijer Li Ćijang, podnoseći izveštaj o radu vlade, naveo da je zemlja ostvarila svoje glavne ciljeve ekonomskog i socijalnog razvoja za 2023. godinu, uprkos brojnim poteškoćama i izazovima u zemlji i inostranstvu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Predsednik Kine Si Đinping i drugi kineski lideri prisustvovali su otvaranju zasedanja u Velikoj dvorani naroda, prenosi Kineski međunarodni radio (CRI).

Kineski premijer Li podneo je izveštaj o radu vlade u ime Državnog saveta na otvaranju zasedanja nacionalne skupštine.

CRI prenosi da se u izvštaju navodi da je kineski bruto domaći proizvod porastao 5,2 odsto prošle godine, što je Kinu svrstalo među najbrže rastuće velike ekonomije na svetu.

Ističe se i da Kina ima za cilj da postigne ekonomski rast od pet odsto u 2024. godini.

U 2023. godini otvoreni 12,44 miliona radnih mesta, u 2024. još 12 miliona

U 2023. godini u Kini je, prema izveštaju, otvoreno 12,44 miliona radnih mesta u gradovima, sa prosečnom stopom urbane nezaposlenosti od 5,2 odsto.

Indeks potrošačkih cena porastao je 0,2 odsto.

Kina će proširiti domaću potražnju i integrisati strategiju povećanja domaće tražnje sa naporima da produbi strukturnu reformu na strani ponude, navodi se u izveštaju o radu vlade.

Dodaje se da će Kina promovisati stabilan rast potrošnje i pokrenuti politike za promovisanje digitalne, ekološke i zdravstvene potrošnje.

Zemlja će, takođe, povećati potrošnju na inteligentna povezana vozila sa novom energijom, elektronske proizvode i druge skupe artikle.

Stimulisanje potrošnje jedan od glavnih zadataka

Kako bi poboljšala potrošačko okruženje, Kina će pokrenuti jednogodišnji program za stimulisanje potrošnje.

Takođe je rečeno da će Kina povećati efektivne investicije, a ove godine će 700 milijardi juana biti opredeljeno u budžetu centralne vlade za investicije.

Kina će preduzeti mere za obezbeđivanje nacionalnog tretmana za preduzeća koja se finansiraju iz inostranstva, navodi se u izveštaju.

Da bi se osigurala otvorenost na višem nivou i promovisala obostrana korist, Kina će promovisati usklađivanje sa međunarodnim ekonomskim i trgovinskim pravilima i stalno povećavati institucionalnu otvorenost.

Strane investicije su poželjne

Dodaje se da će Kina uložiti i više napora u privlačenje stranih investicija, sva ograničenja pristupa stranim ulagačima u prerađivačku industriju će biti ukinuta, a ograničenja pristupa tržištima u uslužnim sektorima kao što su telekomunikacije i zdravstvena zaštita će i dalje biti smanjena.

Kina očekuje da će otvoriti oko 12 miliona radnih mesta u urbanim područjima, tako da stopa nezaposlenosti ostane na 5,5 odsto ove godine.

Pored toga, aktivna fiskalna politika i ponderisana monetarna politika biće nastavljene, odnos deficita prema bruto domaćem proizvodu biće zadržan na tri odsto, a deficit državnog budžeta povećaće se za 180 milijardi juana u poređenju sa budžetom za 2023. godinu.

Prema izveštaju, Kina će izdavati dugoročne posebne državne obveznice svakih nekoliko godina u narednom vremenu, sa ciljem da sprovede osnovne nacionalne strategije i izgradi bezbednosne kapacitete u ključnim oblastima, a ove godine je počelo izdavanje takvih obveznica od bilion juana.

Kina će ojačati mere za promovisanje zapošljavanja mladih i poboljšati smernice kako da lakše dođu do posla ili pokrenu biznis, navodi se u Izveštaju o radu vlade.

Dodaje se da će Kina povećati svoje kapacitete medicinskih i zdravstvenih usluga, poboljšati socijalnu zaštitu i usluge i nastaviti proaktivnu nacionalnu strategiju u odgovoru na starenje stanovništva.

Privatni penzijski sistem će biti implementiran širom zemlje.

U Izveštaju je ukazano i na višestruke poteškoće i izazove sa kojima se zemlja suočava i kao primer navedeno da osnova za održivi ekonomski oporavak i rast Kine nije dovoljno čvrsta, a da i dalje postoji nedostatak efektivne tražnje.

Zemlja je suočena i sa pritiskom na sveukupno otvaranje novih radnih mesta i sa strukturnim problemima zapošljavanja, navedeno je u izveštaju o radu kineske vlade.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: