Podeli vest

U Kini je zabeležen jedan smrtni slučaj od infekcije koja je izazvala kombinacija dva soja ptičijeg gripa H3N2 i H10N5, saopštila je kineska Nacionalna uprava za kontrolu i prevenciju bolesti, dodajući da je u pitanju prenos između vrsta, ali da je rizik od prenošenja sa čoveka na čoveka nizak.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kina kovid
Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Starija žena iz provincije Anhui, koja je imala pridružene bolesti, prijavila je da je razvila kašalj, bol u grudima, groznicu i druge simptome 30. novembra, a preminula je nešto više od dve nedelje kasnije, 16. decembra, navodi se u saopštenju kineske Nacionalne uprave za kontrolu i prevenciju bolesti.

Testiranje bliskih kontakata 63-godišnje žene bili su negativni, stoji u saopštenju u kome se dodaje da drugi slučajevi obolelih od pomenute kombinacije sojeva ptičjeg gripa nisu prijavljeni.

Analiza sekvence čitavog genoma virusa pokazala je da je virus H10N5 ptičijeg porekla i da nema sposobnost da efektivno zarazi ljude, rekla je agencija.

Zabeleženi smrtni slučaj, prema rečima kineske Nacionalne uprave za kontrolu i prevenciju bolesti, predstavlja redak prenos virusa među vrstama, sa ptice na čoveka.

Rizik da virus zarazi ljude je nizak, dodaje agencija,.

Kina ima veliku populaciju uzgajanih i divljih ptica različitih vrsta, koje, kako prenosi Rojters, predstavlja idealno okruženje za viruse ptica da se mešaju i mutiraju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: