Podeli vest

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild objasnila je danas da su SAD uložile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti o situaciji na Bliskom istoku zato što u brazilskom nacrtu rezolucije nije navedeno pravo Izraela na samoodbranu. Iz Kine poručuju- šokirani smo.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

TANJUG/AP Photo/Craig Ruttle

“Kao i svaka nacija na svetu, Izrael ima inherentno pravo na samoodbranu, kao što je navedeno u članu 51 Povelje UN. Nakon prethodnih terorističkih napada grupa kao što su Al Kaida i Islamska država, ovaj Savet je ponovo potvrdio to pravo, a ovaj dokument je trebalo da potvrdi to isto”, poručila je Linda Tomas-Grinfild, navodi se na sajtu američke misije pri UN.

Ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild je istakla da je Amerika prisutna na terenu gde obavlja težak diplomatski posao.

“I dok prepoznajemo želju Brazila da ovim tekstom napravi pomak napred, verujemo da treba da dozvolimo da se ta diplomatija odigra, posebno sada kada su generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednik SAD Dzozef Bajden, američki državni sekretar Entoni Blinken i regionalni akteri angažovani u intenzivnom dijalogu o pitanjima o kojima smo danas razgovarali”, rekla je Tomas-Grinfild.

Ona je ukazala da Bajdenovo putovanje na Bliski istok jasno demonstrira činjenicu da se SAD aktivno angažuju na najviše nivou.

“Predsednik SAD je otputovao kako bi obezbedio oslobađanje talaca, sprečio širenje sukoba, naglasio potrebu za zaštitom života civila i da bi se angažovao na rešavanju humanitarne krizom sa kojom se suočavaju Palestinci u Gazi, kao i da demonstrira izraelskom narodu da SAD stoje uz njih u ovom tužnom vremenu”, rekla je američka ambasadorka pri UN.

Dodala je da su SAD “užasnute i tužne” zbog jučerašnje eksplozije u bolnici Ahli Arab u Gazi izazivši žaljenje zbog “tragičnih gubitka ljudskih života”.

Kina je nešto ranije saopštila da je šokirana zbog toga što je Amerika uložila veto na brazilski nacrt rezolucije o situaciji u Izraelu i Pojasu Gaze.

Prvi zamenik stalnog ruskog predstavnika u UN Dmitrij Poljanski izjavio je da američka blokada brazilskog nacrta rezolucije o palestinsko-izraelskom sukobu u SB UN predstavlja veliki promašaj spoljne politike SAD.

Brazil je pripremio nacrt rezolucije kojom se osuđuje “teroristički napad Hamasa” na Izrael izveden 7. oktobra.

U tom dokumentu se poziva na ukidanje izraelskog naloga da se žitelji Gaze i predstavnici UN prebace u severni deo Pojasa Gaze i traži se hitno oslobađanje talaca, bez ikakvih preduslova.

U rezoluciji na koji je Amerika uložila veto pozva se na uspostavljanje humanitarnog primirja u sukobu Izraela i Hamasa s ciljem da se omogući isporuka humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

Predlog Brazila podržalo je 12 članica SB UN dok su Rusija i Velika Britanija bile uzdržane.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: