Podeli vest

Zdravstvene vlasti u kineskoj jugozapadnoj provinciji Sečuan, dozvoliće nevenčanim parovima da se registruju i zasnuju porodicu i da uživaju u beneficijama koje su do sada bile rezervisane samo za bračne parove.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

KINA
Foto: Pixabay

Ova dozvola je pokušaj lokalnih vlasti da podstaknu rast natalitet. Državni sistem registra za parove predviđa porodiljsko osiguranje koje pokriva medicinske račune, a ženama dozvoljava da zadrže platu tokom porodiljskog odsustva, prenosi Rojters.

Ove beneficije će sada biti proširene na neudate žene i muškarce u Sečuanu, u kojem stariji od 60 godina čine 21 odsto stanovništva, pokazuju podaci vladinih agencija.

Mera ima za cilj “promovisanje dugoročnog i uravnoteženog razvoja stanovništva”, navodi se u saopštenju zdravstvene komisije Sečuana.

Od 15. februara, bračnim parovima i svim pojedincima koji žele potomstvo, biće dozvoljeno da se registruju kod vlade u petoj najmnogoljudnijoj kineskoj provinciji, bez ograničenja broja dece za koju mogu da se prijave.

Komisija je do sada dozvoljavala samo bračnim parovima koji žele da imaju do dvoje dece da se prijave kod lokalnih vlasti.

Stanovništvo Kine se smanjilo prošle godine po prvi put u šest decenija, a očekuje se da će narednih decenija broj stanovnika u Kini dodatno opasti.. Veliki deo demografskog pada u Kini potiče od njene politike jednog deteta, nametnute između 1980. i 2015. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: