Kinesko ministarstvo trgovine objavilo je danas da će uvesti kontrolu izvoza pojedinih dronova i opreme za bespilotne letelice, uz obrazložeje da želi da “zaštiti nacionalnu bezbednost i interese”, tokom eskalacije tenzija sa SAD oko pristupa tehnologiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

DRON
Foto: Pixabay, ilustracija

Kontrola izvoza odnosi se na pojedine motore za bespilotne letelice, lasere, komunikacionu opremu i sisteme protiv bespilotnih letelica, a stupiće na snagu 1. septembra, prenosi Rojters.

Kako se dodaje, kontrole bi takođe uticale na neke potrošačke dronove, a civilni dronovi ne bi mogli da se izvoze u vojne svrhe.

”Skromno proširenje obima kontrole dronova je važna mera za demonstraciju našeg stava kao odgovorne velike zemlje, za sprovođenje globalnih bezbednosnih inicijativa i održavanje mira u svetu”, navodi se u saopštenju.

Kina je prošlog meseca najavila kontrolu izvoza nekih metala koji se široko koriste u proizvodnji čipova, nakon što su SAD odlučile da ograniče pristup Kini ključnim tehnologijama, kao što je oprema za proizvodnju čipova.

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je u aprilu ove godine da američki i zapadni mediji šire “neosnovane optužbe” da Peking izvozi bespilotne letelice na ratište u Ukrajini, dodajući da su izveštaji pokušaj da se “prokažu” kineske firme i da će nastaviti da jača kontrolu izvoza dronova.

Rojters podseća da Kina ima veliku industriju proizvodnje dronova i da ih izvozi na nekoliko tržišta, uključujući SAD. Američki zakonodavci su poručili da više od 50 odsto dronova koji se prodaju u SAD proizvodi kineska kompanija DJI i da su oni najpopularniji dron koji koriste agencije za javnu bezbednost.

Iz kompanije DJI ranije danas je saopšteno da je uvek striktno poštovala zakone i propise zemalja ili regiona u kojima posluje, uključujući kineske regulatorne zahteve za kontrolu izvoza.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: