Baterija u vašem pametnom telefonu koja traje zauvek? Kineski istraživači to omogućavaju. Izmislili su bateriju koju nikada ne treba puniti. Mini baterija je radioaktivna, ali je apsolutno sigurna. 

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Unsplash

Slične baterije su u upotrebi već duže vreme, ali ne u ovoj mini veličini. Takozvane izotopske baterije na nuklearni pogon koriste se u podmorskim navigacionim farovima, pejsmejkerima i dubokomorskim kablovima.

Sada su kineski naučnici uspeli da umanje tehnologiju – u skladu sa Murovim zakonom – do te mere da atomska izotopska baterija stane u novčić. I traje 50 godina ili više.

Kinezi se nadaju da će pokrenuti manju revoluciju u potrošačkoj elektronici. Baterije pametnih telefona nikada više ne bi trebalo da se pune. Dronovi bi mogli da lete bez sletanja. Bar je to ideja. 

Jer: baterija isporučuje samo 100 mikrovati. Međutim, kada se koristi u velikoj meri, mobilni telefon zahteva nekoliko vati, a ne mikrovati. To znači: Baterija je verovatno preslaba da bi obezbedila energiju za pametni telefon ili dron. Naučnici to takođe znaju i već rade na verziji koja može da isporuči 1 vat. 

Kao mini nuklearna elektrana u džepu

Ali ovde je loša stvar: baterije su na nuklearni pogon. Oni proizvode energiju radioaktivnim raspadom elemenata. Za razliku od nuklearne fisije ili fuzije, nuklearni raspad je spontani proces u kojem izotopi emituju zračenje, što rezultira stabilnijim novim atomima. Naučnici inkapsuliraju ove izotope i pretvaraju oslobođenu energiju u upotrebljivu električnu energiju koristeći poluprovodnike.

Foto: Pixabay

Pronalazači baterije veruju da su rešili probleme kao što su nuklearna bezbednost i kontrola i zaštita od zračenja. Na poklopcu baterije velikim slovima piše: „Ne rastavljati“ – ne bi trebalo da rastavljate bateriju, a mini baterija treba da bude čvrsto instalirana.

BV100 se ne može oštetiti, zapaliti ili eksplodirati, navodi se na sajtu pekinškog start-ap-a Betavolt, koji planira da započne masovnu proizvodnju takvih 3-voltnih baterija ove godine. Očekuje se da će model od 1 volta uslediti 2025. godine.

50 godina struje

Istraživači i inženjeri Betavolta takođe žele da reše štetu na poluprovodnicima uzrokovanu beta i gama zračenjem u baterijama.

Betavolt je očigledno razvio jedinstveni monokristalni dijamantski poluprovodnik – a kompanija je jedina na svetu koja može masovno da proizvodi takve dijamantske poluprovodnike dopirane borom.

Samo 15 milimetara širok i 5 milimetara tanak – prototip BV100 na nuklearni pogon manji je od novčića i može da obezbedi struju 50 godina bez potrebe za dopunom mini baterije, piše Betavolt na svom sajtu. 
„Uređaji kao što su pametni telefoni mogu da funkcionišu neograničeno bez punjenja“, kaže se,  „dronovi mogu da lete bez sletanja.”


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ