Podeli vest

Kinesko tržište automobila, koje je najveće na svetu, ubrzano prelazi na električna vozila, a domaći proizvođači električnih automobila kao što je BYD, mnogo su traženiji od globalnih brendova.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ELEKTRICNI AUTO
Foto: Pixabay

Kompanija BYD je ove godine zabeležila rast od skoro 69 odsto, a njen udeo na svetskom tržištu automobila iznosi 11 odsto, što je više nego što imaju Tojota ili Folksvagen, navodi Rojters.

“Kinesko tržište automobila se jasno deli na pobednike i gubitnike, to postaje očigledno. Pobednika je veoma malo, gubitnika mnogo”, rekao je osnivač konsultantske agencije Automobiliti, Bil Ruso.

Prodaja kineskih putničkih automobila je u prvom kvartalu ove godine opala za 13 odsto, ali prodaja električnih vozila i hibrida je u istom periodu porasla za 22 odsto.

BYD je posebno uspešna u prodaji hibridnih automobila, koji predstavljaju više od 50 odsto ovogodišnje prodaje firme. Kompanija Tesla je početkom januara smanjila cene svojih vozila na kineskom tržištu, za šest do 14 odsto, što je uticalo na rast prodaje Teslinih vozila od 27 odsto u prvom kvartalu.

Tesla želi da zauzme veći udeo na ključnom kineskom tržištu, što će biti presudno za rast ove kompanije, rekao je analitičar američke investicione firme Vedbuš (Wedbush), Danijel Iv.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: