Pojedine kineske provincije daju novim bračnim parovima 30 dana plaćenog odsustva kao meru podsticaja za sklapanja brakova i nataliteta, objavilo je danas glasilo Komunističke partije Kine “Narodno zdravlje”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

KINA
Foto: Pixabay

Minimalno plaćeno bračno odsustvo u Kini je tri dana, ali pojedine provincije su od februara uvele duža odsustva.

Tako severozapadna provincija Gansu i provincija Šansi sada daju 30 dana, Šangaj 10, a Sečuan i dalje samo tri dana, navodi “Narodno zdravlje”.

„Produženje bračnog odsustva je jedan od efikasnih načina za povećanje stope fertiliteta“, rekao je dekan Instituta za sociološka istraživanja Jugozapadnog univerziteta za finansije i ekonomiju Jang Haijang. Jang je istakao da je bračno odsustvo uglavnom produženo u provincijama i gradovima sa relativno sporim ekonomskim razvojem.

Rekao je i da je potreban niz drugih oblika podrške, uključujući stambene subvencije i plaćeno roditeljsko odsustvo za muškarce, preneo je Rojters.

Broj stanovnika Kine je opao prošle godine prvi put u šest decenija, prema zvaničnim podacima. Kina je prošle godine zabeležila najnižu stopu nataliteta ikada, od 6,77 rođenih na 1.000 stanovnika. Veliki deo pada nataliteta je rezultat politike „jednog deteta“ koja je nametnuta između 1980. i 2015. godine, kao i porasta troškova obrazovanja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: