Podeli vest

Veterinarske službe na Kipru počele su da koriste anti-kovid pilule, iz zaliha prvobitno namenjenih ljudima, kako bi se zaustavilo širenje korona virusa među mačkama.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

CIA MAČKA

Kiparsko Ministarstvo zdravlja je počelo da sprovodi tretman 8. avgusta, na Međunarodni dan mačaka, za koji se nada da će dovesti do kraja širenja virusa koji je ubio hiljade mačaka u toj zemlji, piše Gardijan.

Lokalne vlasti su navele da će u zemlju stići 2.000 paketa, odnosno 80.000 anti-kovid pilula.

Na Kipru je zabeležen alarmantan porast slučajeva mačjeg infektivnog peritonitisa (FIP) izazvanog korona virusom koji je, ako se ne leči, skoro uvek fatalan. Virus je prvi put primećen u januaru u Nikoziji, a u roku od nekoliko meseci se proširio na celo ostrvo.

Kiparsko Društvo za zaštitu mačaka nedavno je objavilo da je od janura oko 300.000 mačaka, kako pripitomljenih i lutalica, stradalo kao rezultata prenosa FIP-a. Sa druge strane, lokalne vlasti poručuju da je reč o “preterivanju”, i da je zabeleženo 8.000 smrtnih slučajeva. Kipar je poznat po svojoj velikoj populaciji mačaka.

Legenda kaže da je mačke donela Sveta Jelena, majka rimskog cara Konstantina Velikog, koja je naredila da ih pošalju iz Palestine i Egipta kako bi oslobodile ostrvo od zmija otrovnica, navodi britanski list.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: