Podeli vest

Bivši američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da nije iznenađen novom krizom i nasiljem na severu Kosova i Metohije, da će novi sukobi usporiti dijalog Beograda i Prištine, kao i da je za dalji napredak na tom putu potrebno da se formira Zajednica srpskih opština u nekom obliku.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SAD SRBIJA AMBASADA
Foto: Shutterstock

“Prebacivanjem pažnje na lokalne gradonačelnike sa formiranja Zajednice, Kurti se nada da će odložiti trenutak kada bi trebalo da reši to pitanje. To može doneti kratkoročni uspeh. Međutim, nesaglasje sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama može imati dugoročne posledice”, rekao je Kirbi za Glas Amerike.

Komentarišući izbore održane na severu KiM, rekao je da su, uprkos odluci srpske zajednice da ih bojkotuje, na njih izašli predstavnici drugih zajednica.

“Izašlo je manje od četiri odsto biračkog tela. To je doprinelo pobedi političara koji predstavljaju etničke Albance. To je rizik koji su Srbi preuzeli bojkotujući izbore. Partije etničkih Albanaca dobile su većinu glasova, ali ne i većinsku podršku”, naveo je Kirbi i dodao da se Kurti ponaša kao da veruje da u rukama ima snažne adute.

Posmatrajući sa površine, kaže Kirbi, deluje da je Kurti pokretačka snaga sukoba jer izgleda kao da je nezainteresovan za bilo kakve ustupke srpskoj manjini na KiM, zvaničnom Beogradu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Istakao je da Kurtijeve pristalice podržavaju njegovu tvrdokornost jer se, kako je naveo, ”prkos Beogradu dobro kotira na KiM”.

“Ali, sa druge strane Vučiću ne prijaju Kurtijevi postupci. Suprotstavljanje vlastima u Prištini nailazi na odobravanje njegovih pristalica u Srbiji. Ali, Vučiću je upravo sada potrebna pomoć. Nakon slučajeva masovnih ubistava u zemlji Vučić se našao pod snažnim pritiskom desetina hiljada građana širom zemlje, koji na gradskim ulicama protestuju protiv nasilja koje godinama muči Srbiju”, rekao je Kirbi.

Dodao je da su Kurtijevi postupci Vučiću pružili priliku da građane “pokuša da odvrati od unutrašnjih problema okretanjem ka navodnoj zaštiti Srba na Kosovu – protiv akcija albanskih vlasti na severu Kosova”.

“Imajte u vidu da dobrobit stanovništva na severu Kosova nije dominantni faktor u razmišljanju, ni Kurtija, ni Vučića”, rekao je Kirbi.

On je istakao da, s obzirom na dešavanja u Ukrajini, EU i SAD nemaju strpljenja da beskonačno trpe “smicalice Prištine i Beograda”.

“Bili smo svedoci krize u vezi sa gornjom granicom američkog duga. Novčana pomoć za Kosovo mogla bi da se smanji ako Kurti bude preterivao. A građanima Kosova potrebna je naša pomoć”, rekao je Kirbi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: