Podeli vest

Kisić je istakla da Srbija sa mnogobrojnim partnerima, od kojih je jedan od najvažnijih UNHCR, razvija i unapređuje nove modele i mehanizme podrške.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Kisić
Foto : Tanjug / Jadranka Ilić/Arhiva

Srbija je prijateljska zemlja, koja sve izbeglice dočekuje raširenih ruku, poručila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić na otvaranju izložbe povodom 20. juna – Međunarodnog dana izbeglica ””Šta su sa sobom poneli””, koju je u Etnografskom muzeju organizovao UNHCR.

Kisić je istakla da Srbija sa mnogobrojnim partnerima, od kojih je jedan od najvažnijih UNHCR, razvija i unapređuje nove modele i mehanizme podrške i pomoći svim ljudima i dodala da je Ministarstvo značajan akter u tom procesu, naročito kada je u pitanju socijalna zaštita i zaštita maloletnika bez pratnje.

Kisić je navela da je od 2015. godine do danas više od 10.000 maloletnika bez pratnje bilo zbrinuto od strane državnih organa Republike Srbije, dok je skoro 1.000 bilo smešteno u ustanovama socijalne zaštite, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Kisić je dodala da državni organi od marta ove godine aktivno rade sa izbeglicama iz Ukrajine koji su smešteni u kolektivnim centrima, a posebno na uključivanju izbeglica na tržište rada, u skladu sa međunarodnim i domaćim standardima.

Kisić je rekla i da se ove godine navršilo 30 godina od kako je i ona kao izbeglica napustila svoj dom.

””Vreme neumoljivo prolazi, a ono što iz ličnog iskustva i iskustva ogromnog broja izbeglica širom sveta mogu da kažem je da izbeglice, osim tih par sitnica koje ponesu sa sobom, nose i svoje srce, dušu, ne žele nikoga da ugroze, ne žele nikome ništa da uzmu, već samo žele šansu da normalno žive””, rekla je Kisić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: