Predstoji nam povećanje penzija za devet odsto od 1. novembra, pa za 12 odsto u januaru, ukazala je ministarka Kisić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kisić
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOSLJAVANJE, BORACKA I SOCIJALNA PITANJA / DEJAN UROSEVIC

Položaj starih u društvu, njihova prava i kvalitet života su među prioritetima države, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić i najavila da od 1. novembra penzionerima sleduje povišica od devet odsto a od januara za 12 procenata.

Kisić je na 11. međunarodnom gerontološkom kongresu, koji je okupio stručnjake iz gerontologije i gerijatrije iz Srbije i inostranstva, istakla da su najstariji u našoj populaciji najbolji i najjači deo društva, od kojih možemo mnogo da naučimo, saopštilo je danas resorno ministarstvo.

„Najstariji su na mnogo načina pokazali da su najodgovorniji i najracionalniji deo našeg društva. Oni su stvarali i gradili ovu zemlju i zato bi trebalo da im se odužimo“, naglasila je Kisić.

Dodala je da najstariji i nakon ispunjena uslova za penziju mogu značajno da doprinesu razvoju zemlje.

Kisić je navela da je država i u izazovnim periodima uvek tražila način kako da finansijski podrži najstariju populaciju, kroz isplatu jednokratne pomoći i kroz povećanje penzija i najavila dva povećanja penzija.

„Predstoji nam povećanje penzija za devet odsto od 1. novembra, pa za 12 odsto u januaru. To je nešto što se poslednjih godina kontinuirano radi da bi se obezbedila finansijska podrška penzionerima i poboljšao kvalitet njihovog života“, ukazala je ministarka Kisić.

Prema njenim rečima, podrška države se ogleda i u razvoju usluga u zajednici, za šta se godišnje jedinicama lokalne samouprave da 500 miliona dinara u vidu namenskih transfera a jedna od najrasprostranjenijih usluga te vrste je pomoć u kući za starije, koja je zastupljena u skoro svim opštinama i gradovima.

Ministarka je navela i da je znatno ojačan zakonski i strateški okvir za poboljšanje položaja najstarijih i da je u toku izrada Strategije o starosti i starenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: