Podeli vest

Ministarka je na svečanosti povodom proslave Međunarodnog dana Crvenog krsta čestitala praznik svim volonterima i saradnicima

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kisić
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Vlada Srbije nastaviće da podržava Crveni krst Srbije (CKS), kako bismo zajedno učinili našu zajednicu još humanijom i solidarnijom, poručila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Ona je na svečanosti povodom proslave Međunarodnog dana Crvenog krsta čestitala praznik svim volonterima i saradnicima i kazala da je privilegija danas biti sa prijateljima i partnerima.

“Crveni krst Srbije je organizacija koja već 146 godina pokazuje i dokazuje da su humanost i solidarnost deo našeg identiteta i da kao narod visoko vrednujemo i poštujemo svakoga ko pruža i ko razume da je važno pružiti pomoć i podršku onima koji su suočeni sa nevoljom i teškoćom”, kazala je ministarka

Podsetila je da su za nama dve godine pandemije u kojima su ključne reči bile požrtvovanost i solidarnost, a da slogan kojim se Svetski dan CK ove godine obeležva u čitavom svetu – “Zajedno činimo svet humanijim”, iznova pokazuje jasno opredeljenje volontera i saradnika da su spremni da se suoče sa svakim izazovom i da pomognu.

“Protekle pandemijske godine ponovo su nas kao zajednicu uverile da samo na organizovan način, zajedno možemo da prebrodimo izazove i budemo snažniji, a uloga Crvenog krsta u tom procesu bila je i ostaće nemerljiva”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ministarka je naglasila da su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i CKS dugogodišnji partneri, koji su zajedničkim snagama ostvarili niz projekata značajnih za unapređenje života svih građana Srbije, a posebno ranjivih grupa i najugroženijih.

Navela je da je jedan od njih realizacija Programa narodnih kuhinja za preko 34.000 korisnika u 78 sredina, kao i nabavka i distribucija više od 100 hiljada paketa – hrana i proizvodi za higijenu u 125 sredina za one koji su posebno ugroženi, a nisu obuhvaćeni Programom narodnih kuhinja.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je i ove godine obezbedilo sredstva za odmor i oporavak preko 800 dece u odmaralištima CKS.

Podsetila je da je u prethodne tri godine Ministarstvo izdvojilo 60 miliona dinara za adaptaciju Dečjeg odmarališta CKS u Baošiću.

“Zajedno brinemo i o našim bebama koje se rađau u Nedelji Crvenog krsta, od 8. do 15. maja – oko 1.500 beba i njihovih roditelja primiće pakete sa svim neophodnim stvarima za prve dane i nedelje po rođenju”, najavila je Kisić Tepavčević.

Istakla je da njeno ministarstvo i CKS zajedno radi i na unapređenju bezbednosti na radu, kao i socijalnoj integraciji ugroženih grupa na tržište rada.

Predsednik CK Srbje Dragan Radovanović rekao je da je rad Crvenog krsta Srbije i svih njegovih sastavnih delova tokom 2020, 2021. ali i 2022. godine obeležila humanost, požrtvovanje, znanje i hrabrost volontera i zaposlenih ovog društva.

Izrazio je zdovoljstvo što Vlada i građani Srbije prepoznaju značaj Crvenog krsta Srbije i podržavaju aktivnosti koje realizuju.

Naveo je da je u prethodnom periodu CK Srbije svojim različitim programima i uslugama pokazao u praksi da je organizacija koja

u potpunost ostvaruje svrhu svog postojanja.

“Uz Vašu podršku uspeli smo da u poslednje dve godine značajno podržimo najugroženije, a rečima brojki to izgleda ovako: podelili smo 500.000 paketa hrane i higijene, realizovali smo 132.000 naloga za nabavku hrane, lekova u vreme

vanrednog stanja, oko 1.200.000 građana je podržano u procesu vakcinacije, podelilo smo oko 200.000 preventivnih brošura o korona virusu, naši volonteri su uložili oko 800.000 volonterskih čcasova pružajući pomoć najugroženijima, primili smo oko pola miliona telefonskih poziva i pružili važne informacije i psihosocijalnu pomoć, volonteri i zaposleni su prešli oko 1.100.000 kilometara obavljajući svoje zadatke”, naveo je Radovanović.

Nakon uvodnih govora volonteri Crvenog krsta izveli su tačku sprečavanja smrtnog ishoda od srčanog udara.

Ovu obuku za sprečavanje srčanog zastoja kod sportista na terenu “Život u tvojim rukama”, CK Srbije organizuje u partnerstvu sa Olimpijskim komitetom Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

Sportistkinja Nataša Kovačević zahvalila se CK Srbije na podršci koju pružaju sportistima u Srbiji i istakla da je ova obuka od izuzetnog značaja za sve mlade ljude ljude koji se bave sportom.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: