Podeli vest

Kisić je u intervjuu za “Novosti” rekla da Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju želi da podrži i tate u ovom lepom, ali osetljivom dobu porodičnog života.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

kisić
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je da će jedan od prioriteta države u narednom periodu biti ohrabrivanje žena da rađaju i drugo dete.

Kisić je u intervjuu za “Novosti” rekla da Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju želi da podrži i tate u ovom lepom, ali osetljivom dobu porodičnog života.

“Za zdravu porodicu potrebni su najpre zdravi i ravnopravni partnerski odnosi, a odluka o potomstvu i broju dece mora da bude zajednička. Svesni smo da na nju značajnim delom utiču finansije, međutim, to često nije odlučujuće”, rekla je ministarka Kisić.

Ona je ukazala da u Srbiji danas živi oko 1,5 miliona porodica sa decom, od kojih gotovo polovina ima jedno dete, te da se naša zemlja, kao i većina u Evropi, poslednjih decenija suočava sa fenomenom depopulacije.

“Vrednost jednog od najznačajnijih demografskih pokazatelja, stope fertiliteta je oko 1,5. S obzirom na to da je za prosto obnavljanje broja stanovnika potrebno da ona bude od 2,1, to nam jasno govori da svi moramo da uložimo dodatne napore kako bi poboljšali demografsku sliku Srbije”, poručila je Kisić.

Kada je reč o novcu koji je poslednjih meseci država dodatno izdvojila za populacione mere, ministarka navodi da za žene u radnom odnosu na porodiljskom odsustvu izmenama propisa je utvrđeno da ne smeju da primaju manje od minimalca, a majke čije je dete bolesno sada dobijaju dve naknade – za tuđu negu i zaradu.

Ona je rekla da je za sve to iz budžeta dodatno izdvojeno tri milijarde dinara, dok je na povećanje roditeljskog dodatka i jednokratne pomoći otišlo još 15 milijardi.

“Za finansijsku podršku država je izdvojila više od 30 milijardi dinara, dok je za subvencije za stanove obezbeđen dodatni novac”, kazala je Kisić.

Govoreći o ostvarivanju prava na državnu subvenciju za kupovinu prvog stana, gde su mame, ali i Ministarstvo nailazili na poteškoće, Kisić je rekla da je prvi put država omogućila subvencije za stanove za mame do 20.000 evra, za sve one koje nisu imale nekretninu, a rodile su dete u ovoj godini.

Precizirala je da je u ovom trenutku oko 60 pozitivno rešenih zahteva i izrazila očekivanje da će se efekti ove mere videti u narednom periodu, s obzirom na to da je i ova mera, kako je rekla, sigurno motivisala parove da dobiju dete.

Kisić je rekla da u narednom periodu mogu da se očekuju izmene propisa, te da je tu čitav niz predloga, kao što je, recimo, razmatranje pomeranja tačke od koje se računa porodiljsko odsustvo.

“Buduća mama danas otvara porodiljsko odsustvo 28 dana pre termina porođaja, ali iskustvo je pokazalo da nastaje problem kada posle 11 meseci od rođenja deteta treba da se vrati na posao. U praksi sada veliki broj žena traži način da produži odsustvo, uzimaju neka druga bolovanja, želimo to da sistemski rešimo”, poručila je ona.

Dodala je da Ministarstvo takođe planira da izađe u susret i mamama prevremeno rođenih beba koje više meseci provedu na neonatologiji, tako što će im, recimo, produžiti bolovanje za taj period koliko im je dete bilo u bolnici.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: