Podeli vest

Bivši češki predsednici Vaclav Klaus i Miloš Zeman su, povodom 25 godina članstva Češke u NATO-u, u zajedničkom interjvuu za javnu Češku televiziju (ČT) ocenili da je bombardovanje SR Jugoslavije 1999. bilo ogromna greška i da je Kosovo teroristička država koju Prag nije smeo da prizna.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zeman
Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Zeman je odmah na početku intervjua ponovio svoj raniji stav da bombardovanje tadašnje Jugoslavije predstavlja “grubu grešku” NATO za koju se izvinio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Klaus se složio sa ovim mišljenjem i podsetio da se tada ljutio što je Vlada Češke prihvatila da NATO avioni koji su bombardovali Jugoslaviju preleću preko češke teritorije.

Voditelj je naveo da je bivši generalni sekretar NATO Džordž Robertson prilikom posete Pragu rekao da “suživot na Kosovu postoji” i da je to posledica uspešne NATO intervencije.

Zeman se uopšte nije složio sa ovom tvrdnjom Robertsona.

“Bivši predsednik Kosova Hašim Tači trenutno stoji pred Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu zbog ratnih zločina, kao i čitav kosovskih vodećih zvaničnika. Govorio sam da je Kosovo u suštini teroristička država. Nisam to potkrepljivao samo drastičnim slučajevima kao što je bilo oduzimanje organa, čak i živim ljudima”, istakao je Miloš Zeman.

Zeman je rekao da dopušta da je i sa srpske strane bilo sličnog nasilja ali, kako je naglasio, ono je bilo daleko manje meri i nije bilo sistematsko.

“To nije bila doktrina vlade dok je Kosovo bilo, i jeste, teroristička država. Klaus i ja se nismo slagali po mnogim pitanjima, ali nijednom od nas nije palo na pamet da potpišemo saglasnost da se imenuje češki ambasador na Kosovu”, dodao je Zeman.

On je skrenuo pažnju na to kako Priština tretira Srbe na severu Kosova i dodao da “to zaista nije normalan demokratski režim”.

Sa njim se umnogome složio i Vaclav Klaus.

“Smatrao sam da je skandalozno to što je tadašnji ministar spoljnih poslova Švarcenberg priznao Kosovo bez rasprave u vladi i bez toga da uopšte obavesti predsednika Češke, što sam tada bio ja, da će se nešto takvo desiti. Jako sam se ljutio na Švarcenberga i to nikada nije trebalo da se desi”, rekao je Klaus.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: