Podeli vest

Prema zvaničnim podacima RHMZ-a, prošla godina bila je najtoplija u Srbiji od 1951, a u samom glavnom gradu od 1888. Klimatolozi imaju još sumornija predviđanja

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

„Istorijska vrućina u Evropi“, „Izuzetna vrućina širom Okeanije i Azije“, „Toplotni rekordi na američkom kontinentu od Meksika do Paragvaja“: Ovo su tri poruke koje je tokom vikenda poslao klimatolog i istoričar vremena Maksimilijano Erera.

On je u intervjuu za nemački “T-Online” rekao da je vreme da se upale svi alarmi

„Ulazimo u potpuno novu teritoriju kada su u pitanju toplotni rekordi. Ništa se ne može porediti sa onim što doživljavamo od 2023.“, rekao je Erera.

Istoričar klime pojašnjava da se radi o „hiljadama toplotnih rekorda“ koji će se svakodnevno merili širom sveta. Hladni talasi, s druge strane, nedostaju. „Odnos je desetine hiljada prema jedan“, kaže Herrera.

„El Ninjo je bio daleko gori od bilo kog predviđanja“

Erera je posebno zabrinut zbog uticaja klimatskog fenomena El Ninjo.

„Očekivao se El Ninjo sa visokim temperaturama. Ali bilo je mnogo gore od bilo kog predviđanja, to je sigurno. El Ninjo je bio ogroman, sa neviđenim uticajima širom svih glavnih okeana i mora. Zagrejali su se neverovatno brzo i sada izgleda kao da se veoma sporo hlade.”

El Ninjo je klimatski fenomen koji se javlja u tropskim regionima Pacifika i ima značajan uticaj na globalne vremenske obrasce. To je deo takozvanog ciklusa južne oscilacije El Ninja (ENSO), koji takođe uključuje suprotno stanje La Ninja. ENSO ciklus karakterišu promene površinskih temperatura u ekvatorijalnom Pacifiku. Tokom događaja El Ninjo, morska voda se zagreva u centralnom i istočnom Pacifiku, posebno kod zapadne obale Južne Amerike. Ovo zagrevanje ima dalekosežne efekte na obrasce atmosferske cirkulacije.

Ogromna zabrinutost- Niko ne zna gde će El Ninjo obarati rekorde

I u Beogradu, 2023. oborila je rekord za najtopliju godinu, a merenja sežu do davne 1888. kada je u prestonici osnovana prva meteorološka opservatorija. U većem delu zemlje bilo je toplije za 1-2 °C u odnosu na referentni period (1991-2020), navode iz RHMZ-a.

Važno je uzeti u obzir da se ovaj referentni period odnosi na poslednjih trideset godina, kada je ozbiljni porast temperature već zabeležen. To znači da je 2023. godina bila još toplija u poređenju sa predindustrijskim razdobljem, pre početka besomučnog sagorevanja fosilnih goriva. 

Da li će se novi rekordi u Beogradu obarati, to niko ne zna.

Herera kaže da ne možete odrediti kako će El Ninjo reagovati, niti da li će se u istim zemljama i gradovima, na primer Evrope, obarati temperaturni rekordi ili će to biti neki drugi

: „Sve u svemu, verovatnoća ekstremnih događaja se višestruko povećava zbog viših globalnih temperatura, ali nije moguće reći kada i gde”, on upozorava da pod El Ninjoom dobijate naizgled beskrajne toplotne rekorde.”


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: