Podeli vest

Tropski virusi se sve više šire Evropom i izazivaju dosad nepoznate virusne bolesti. Kako se možemo nositi sa ovim razvojem kao rezultatom klimatskih promena?

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

komarac
Foto: Pixabay

Već nekoliko godina istraživači primećuju da se tropski virusi sve više šire u južnoj Evropi zbog klimatskih promena. Tropski virusi, na primer, izazivaju bolesti kao što su denga, Zapadni Nil i čikungunja groznica. Virolozi će govoriti o tome kako se nositi sa novim bolestima na godišnjem sastanku Društva za virusologiju krajem marta 2024. godine u Beču.

“Poslednjih godina, na primer, došlo je do porasta bolesti Zapadnog Nila u raznim regionima Italije u letnjim mesecima. To se ranije nije dešavalo”, kaže Markus Paning sa Instituta za virusologiju Univerzitetske bolnice u Frajburgu.

Vidimo značajan porast ranije egzotičnih bolesti. Stvari su bile drugačije pre 15 do 20 godina. Panning: “Dakle, ovo je zapravo nešto što je novo.”

Komarci sa sobom donose tropske viruse

Sve ove virusne bolesti prenose komarci , kojih doskora nije bilo u Evropi. Sada se mogu sve više raširiti i ovde prezimiti zbog toplijih temperatura.

Precizne prognoze o razvoju nekadašnjih tropskih virusnih bolesti su teške. Ali predviđanja o klimatskim promenama su jasna: sve je toplije i toplije, a to naravno utiče i na ove bolesti.

komarac
foto:pixabay

Ono što je sigurno jeste da se komarci sve više šire ka severu, „odnosno, kreću se sve severnije od južne Evrope“, kaže virolog Markus Paning. Ovo će se veoma pažljivo pratiti i posmatrati. „U kojoj meri ovo utiče i na bolesti – na kraju krajeva, Denga , Zapadni Nil, Čikungunja, Zika – još uvek je malo nejasno. Ali Služba javnog zdravlja je toga svesna i veoma je budna.

Istraživački projekti o tropskim bolestima u Evropi

Informaciju, između ostalog, pruža Institut Robert Koh: Ukazuje lekarima u letnjim mesecima da se ove tropske bolesti mogu javiti i ovde zbog klimatskih promena . Istovremeno, postoje različiti istraživački projekti koji, na primer, ispituju populaciju komaraca u Nemačkoj na tropske viruse.

U Nemačkoj postoje i razne institucije koje se bave tropskim bolestima i rade sa pogođenim zemljama na globalnom jugu. “S jedne strane, naravno, to se tiče istraživačkih projekata, ali i brige o pacijentima. Kako da poboljšam dijagnostiku na licu mesta, kako da unapredim dijagnostiku ovde”, objašnjava Markus Paning. „Postoji veliki izbor projekata, uključujući i one iz velikih mreža poput DZIF-a u Nemačkoj.

Foto: Unsplash/virus denga

DZIF je nemački centar za istraživanje infekcija. Istražuje najvažnije uobičajene bolesti i radi na tome da znanje što pre stigne u medicinsku praksu.

Zdravstveno obrazovanje u vreme klimatskih promena: globalno i interdisciplinarno

Postoje i interdisciplinarni pristupi u nastavi na univerzitetima. U Frajburgu već nekoliko godina postoji međunarodni magistarski program na kojem polaznici iz celog sveta mogu da dobiju dalju obuku o globalnim zdravstvenim problemima.

„Ovo nam je takođe veoma interesantno jer nam daje direktan pristup i iskustvo iz drugih zemalja“, objašnjava Markus Paning. Polje učesnika je veoma široko, uključujući lekare, farmakologe, farmaceute i ljude iz javne zdravstvene službe. „Ovo je zaista obogaćujuće za naše aktivnosti ovde“, kaže Markus Paning.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: