Podeli vest

Obeležavanje prve godišnjice tragedije u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, gde je učenik K.K. iz vatrenog oružja ubio devetoro đaka i čuvara škole, počelo je jutros ispred te škole okupljanjem porodica ubijenih, rođaka, prijatelja i građana.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Obeležavanje godišnjice počelo je u 8.40 sati, oglašavanjem sirena.

Mediji u Srbiji su u 8.41 na jedan minut prekinuli emitovanje programa, u znak sećanja na ubijene u tragediji.

Nešto posle 8.00 sati počeli su da pristižu roditelji ubijene dece, prijatelji i građani koji žele da iskažu solidarnost i empatiju.

Roditelji su u tišini palili sveće i ostavljali cveće na prostoru ispred škole, kao i građani, rođaci, drugovi ubijene dece i drugi učenici Ribnikara, koje kiša koja pada od juče popodne nije sprečila da odaju poštu tragično nastradalima.

Za građane i sve koji žele da obeleže godišnjicu tragedije omogućeno je upisivanje u knjige sećanja tokom celog dana, ispred ulaza u školu, a upisivanje poruka posvećenih nastadalima počelo je od ranog jutra.

U Ulici Kralja Milutina 10, ispred Ribnikara, postavljena je prostorno-likovna instalacija sa motivima plavih ptica i crvenim olovkama, kao simbolom izgubljenih
mladih života.

U okviru plave likovne instalacije na vrhu su utisnuta imena nastradalih.

Kako je ranije rečeno, likovna instalacija je postavljena kao simbol zajedničkog
sećanja i ostaće u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju
Memorijalnog centra.

Na ulazu u školu postavljena je ploča sa slikama i imenima nastradalih i ispisanim datumom kada se dogodila tragedija, 3. maj 2023. godine.

Ispred škole su sve vreme stajala dva policajca, a Ulica kralja Milutina je zatvorena za saobraćaj.

Godišnjica ubistva devetoro učenika i čuvara škole Ribnikara biće obeležena na više lokacija u Beogradu, u okviru programa “Buđenje”, pa će u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu biti organizovan forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava koja su se dogodila 3. maja prošle godine u Ribnikaru i 4. maja prošle godine u selima Dubona i Malo Orašje.

Građani će moći u posebne kutije da ostave svoje predloge i razmišljanja koja će biti važan materijal u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru, a za večeras je planiran scenski program.

Učenik K.K. je 3. maja prošle godine po dolasku u školu izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđenja, a zatim u dvoje učenika.

Nastavio je hodnikom ka učionici, gde je sa vrata pucao ka nastavnici i ostalim učenicima.

Nakon svega izašao je u dvorište i pozvao policiju.

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv oca i majke dečaka koji je počinio ubistva, Vladimira i Miljane Kecmanović i još dve osobe iz streljane u kojoj je dečak učio da puca.

Otac K.K. je u pritvoru, dok se njegova majka brani sa slobode.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

“Pozivamo građanke i građane da učestvuju u komemorativnim aktivnostima i da nam se pridruže u radu Foruma. Svojim prisustvom i idejama, kao i spremnošću da podelimo svoja promišljanja i osećanja, započećemo proces osmišljavanja budućeg mesta sećanja na žrtve masovnih zločina u Beogradu, Duboni i Malom Orašju 3. i 4. maja 2023”, saopštilo je uže veće Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva.

Multidisciplinarni tim je apelovao na medijske profesionalce da doprinesu dostojanstvenom obeležavanju prve godišnjice i komemoracije za žrtve masovnog ubistva poštujući profesionalne i etičke standarde novinarstva u svom izveštavanju, kao i da svoje radne obaveze realizuju uz poštovanje prema žrtvama, porodicama žrtava i građanima i građankama koji će biti prisutni

Slučaj K.K.

U međuvremenu, pokrenuto je pet parničnih postupaka i krivični postupak protiv njegovih roditelja, jer prema domaćem zakonu počinioci mlađi od 14 godina ne mogu biti krivično odgovorni. K.K. je smešten u psihijatrijsku bolnicu za decu u kojoj se i dalje nalazi. Porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani okupiće se sutra ispred škole u vreme kada se dogodilo ubistvo – u 8.40, dok će u 8.41 mediji u Srbiji na minut prekinuti program. Kako je saopštio Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Ribnikaru, program uključuje i prostorno-likovnu instalaciju koja pruža “dostojanstveno odavanje pošte” žrtvama.

Deo programa je i forum kritičkog promišljanja o svemu što je dovelo do zločina, na kojem će građani moći u posebne kutije da ostave svoje predloge i razmišljanja koja će biti važan materijal u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru. Za veče je planiran muzičko-scenski program.

Uspostavljena radna grupa za obrazovanje memorijalnog centra

Vlada Srbije je u martu donela odluku o obrazovanju Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u toj oglednoj školi u kojoj su ubijeni Bojana Asović (11), Ana Božović (11), Katarina Martinović (12), Mara Anđelković (13), Ema Kobiljski (13), Sofija Negić (13), Andrija Čikić (14), Adriana Dukić (14), Angelina Aćimović (14) i čuvar Dragan Vlahović (53). Članovi Radne grupe su predstavnici ministarstva nadležnih za prosvetu, kulturu i javna ulaganja, Grada Beograda i Gradske opštine Vračar, vršilac dužnosti direktora Ribnikara, dva predstavnika porodica ubijenih, kao i predstavnici organizacije Victim Support Europe, Viktimološkog društva Srbije i Instituta za pedagoška istraživanja.

Ministar prosvete Branko Ružić, iz moralnih razloga, nakon tog čina dao je ostavku. Država je nakon te tragedije, ali i one koja se dogodila dan kasnije kod Mladenovca, pokrenula akciju prikupljanja nelegalnog oružja u kojoj je predato više od 108.000 komada oružja i minsko eksplozivnih sredstava.

Narodna skupština Srbije sredinom jula formirala je Anketni odbor čiji je zadatak trebalo da bude da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do dva masakra početkom maja u Ribnikaru i selima u okolini Mladenovca u kojima je ubijeno 19 osoba. Nekoliko dana kasnije, posle molbe punomoćnika porodica žrtava zločina, Skupština je obustavila rad odbora.

Podršku preživeloj deci, nastavnicima, roditeljima i institucijama davali su i norveški stručnjaci koji su imali iskustva vezano za period posle tragičnog događaja na ostrvu Utoja kada je Andres Brejvik, ekstremista i “ideološki terorista”, ubio 77 studenata u roku od 85 minuta.

U znak sećanja na ubijenog dečaka Andriju Čikića ustanovljena je nagrada za mlade pijaniste i kompozitore koja nosi njegovo ime. U aprilu je održana revija posvećena maloj Angelini Aćimović na kojoj su prikazani modeli napravljeni po njenim skicama, čak je i Dior u znak podrške kreirao dve haljine.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Osnovana je i fondacija koja nosi ime Angeline – devojičice koja je bila poslednja žrtva masakra u Ribnikaru. K.K. je 3. maja po dolasku u školu izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđnja, a zatim i u dvoje učenika. Nastavio je hodnikom ka učionici gde je sa vrata pucao ka nastavnici i ostalim učenicima.

Nakon svega izašao je u dvorište i pozvao policiju. Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv oca i majke dečaka-ubice, Vladimira i Miljane Kecmanović i još dve osobe iz streljane, u kojoj je dečak učio da puca. Otac K.K. je u pritvoru, dok se njegova majka brani sa slobode.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: