Podeli vest

Američki Senat potvrdio je da je Kristofer Hil novi ambasador SAD u Srbiji

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Shutterstock

Američki Senat potvrdio je da je Kristofer Hil novi ambasador SAD u Srbiji.

To je objavljeno na Tviter nalogu Demokratske većine u Senatu SAD, gde je istovremeno potvrđeno imenovanje još nekoliko američkih ambasadora.

Hil će na mestu ambasadora u Srbiji zameniti Entonija Godfrija koji je u Beogradu od novembra 2019. godine.

Americki predsednik DŽozef Bajden nominovao je 15. oktobra prošle godine Hila za novog ambasadora SAD u Srbiji.

Novi američki ambasador je prekaljeni diplomata, poznavalac regiona i blizak prijatelj i saradnik americkog predsednika Bajdena.

Hil je bio specijalni izaslanik za Kosovo Sjedinjenih Američkih Država i imao je jednu od ključnih uloga u pregovorima koji su prethodili konferenciji u Rambujeu 1999. godine.

Pored Beograda, Hil je bio na službi i u Skoplju i Tirani.

Službovao je kao ambasador u Južnoj Koreji, Iraku, Poljskoj.

Hil je 14. decembra prošle godine poručio pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata, tokom pretresa o svojoj nominaciji, da ga zabrinjava to što se Beograd okreće Rusiji za određene nabavke za vojsku, te Kini kada je reč o zadovoljavanju infrastrukturnih potreba.

Tada je ukazao da bi Beogradu trebalo pokazati da Amerika nudi bolji model, od ruskih i kineskih ponuda.

Američki diplomata je tokom pretresa istakao da SAD i evropski partneri podržavaju razvoj Srbije kao moderne, prosperitetne zemlje koja je u miru sa susedima.

“Srbija je kljucna za stabilnost i napredak na Zapadnom Balkanu. Napredak Srbije je kljucan za postizanje strateškog cilja Sjedinjenih Država da se revitalizuju naši evropski savezi, podrže demokratija i vladavina prava, unapredi ekonomska saradnja i rešavaju globalni i regionalni izazovi”, izjavio je Hil.

On je tada podsetio da je diplomatsku karijeru počeo u Beogradu, da je kasnije ucestvovao u procesu koji je kulminirao Dejtonskim sporazumom, te da se vratio u region kao ambasador u tadašnjoj Makedoniji i preuzeo dodatnu odgovornost kao specijalni izaslanik za Kosovo od 1998. do 1999. godine.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: