Podeli vest

Slovački premijer Robert Fico, ranjen u današnjem atentatu, na toj funkciji je u trećem mandatu, a prvi put je na mesto predsednika Vlade Slovačke došao 2006. godine, dve godine nakon što je ta zemlja postala članica Evropske unije, da bi je 2009. godine uveo u evrozonu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

TASR via AP/ Radovan Stoklasa (SUB)/Tanjug

Fico je rođen 15. septembra 1964. godine, a kao diplomirani pravnik je otpočeo svoju političku karijeru u Komunističkoj partiji Slovačke, malo pre Plišane revolucije u kojoj je došlo do razdvajanja Čehoslovačke na Češku i Slovačku.

Bio je predstavnik Slovačke u Evropskom sudu za ljudska prava o 1994. do 2000. godine, a 1999. je osnovao je svoju stranku levog centra “Smer – socijaldemokratija”, nakon što mu stranka “Demokratska levica”, naslednica Komunističke partije, nije dala ministarsku poziciju.

Posle prvog mandata, na sledećim izborima 2010. nije uspeo da oformi vladu, iako je njegova stranka osvojila najveći broj glasova, te je morao da sačeka 2012. godinu kada je pala vlada desnog centra zbog optužbi za korupciju.

Fico je opet pobedio na izborima 2016. godine, ali je morao da da ostavku posle dve godine zbog masovnih protesta zbog ubistva istraživačkog novinara i njegove verenice.

U oktobru prošle godine, Fico je osvojio svoj treći premijerski mandat, na čelu populističko-nacionalističke koalicije, prenosi Gardijan.

Slovačkom premijeru su politički uzori ruski predsednik Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban.

Protivi se imigracijama i istopolnim brakovima, u vreme korona virusa bio je protivnik nošenja medicinskih maski, karantina i vakcina, a njegovi kritičari brinu da će napustiti prozapadni kurs Slovačke, navodi Gardijan.

Parlament Slovačke je u februaru odobrio izmene zakona kojima se ukida kancelarija specijalnog tužioca za visoku korupciju, umanjuju kazne za finansijske ločine i umanjuje zastarivanje zločina silovanja.

Vlada je u aprilu odobrila predlog da se ugasi javni servis i da se zameni novim telom, što će Ficu, prema opozicionim kritičarima, dati potpunu kontrolu nad javnom televizijom i radijom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ