Podeli vest

Jedan čovek, jedna vizija, jedan ugašen život, pet kolona za odavanje počasti i dve Đinđićeve poruke društvu…

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Zoran Đinđić
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Na današnji dan pre 19. godina iz snajpera je ubijen Zoran Đinđić. Sa njim je u aleji velikana sahranjena i njegova vizija Srbije, jer je mnogo njih imalo šansu da je sprovede, ali niko nije uspeo.

Očekivalo se, pre svega, da njegovu viziju dalje sprovodi Demokratska stranka. Međutim, ona se pocepala na frakcije, frontove, redove… froncle. Baš zbog toga su njeni članovi i tadašnji visoki funkcioneri danas polagali vence u četiri različite kolone, neki od njih šetali su u više njih. Bilo je i onih koji su se u političkoj karijeri, pa i u odavanju počasti našli u sasvim različitoj, petoj i vladajućoj koloni.

Jedna od Đjinđićevih poslednjih poruka građanima bila je u Novom Pazaru, kada je rekao: “Gledajte u budućnost, tamo ćemo se sastati vi i ja“ i to većina građana pamti kao citat. Ono što je pre i posle te rečenice rekao možda je još značajnije.

“Mi se lako ujedinjujemo protiv nekoga, a teško se ujedinjujemo za sebe. Hajde da kažemo dajte da mi uradimo nešto za sebe, pa kad sve uradimo što možemo za sebe, hajde onda da uradimo nešto protiv nekoga. I taj trenutak neće nikada doći, jer uvek ćemo imati šta da uradimo za sebe. I vi ste mlad čovek, ja vam kažem, gledajte u budućnost, i tamo ćemo se sastati vi i ja, jer ja imam nameru da još živim u budućnosti….”, rekao je Đinđinđić u Novom Pazaru.

Ostavio je i poruku o krhosti demokratije i dao je upozorenje na ono što bi se moglo dogoditi na putu ka Evropi.

“I to nikakva nije garantovana stvar da smo mi osvojili demokratiju, da idemo u ekonomske reforme, da idemo prema Evropi. To nije garantovana stvar. To je šansa koja može da bude prokockana sutra i da padnemo nazad kao Rumunija i da se deset godina batrgamo i da posle deset godina možda i mi imamo nekakvu komičnu vladu koja će ponovo da kaže hoćemo u Evropu, posle izgubljenih deset godina.“

Gde smo danas, stvar je procene i ozbiljne analize. Jeno sigurno, podeljenost postoji, a 19 godina kasnije, ovako su izgledale kolone u kojima se odavala počast Đinđiću.

Brnabić i ministri položili venac na spomen ploču Ðinđicu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministri prvi su položili venac na mestu na kom je pre 19 godina izvršen atentat na tadašnjeg premijera Zorana Ðinđića.

Brnabić je sa članovima svog kabineta, venac položila na spomen ploču u dvorištu Vlade Srbije gde je ubijen prvi demokratski izabran predsednik vlade i nekadašnji predsednik Demokratske stranke.

Sa predsednicom Vlade, venac su postavili ministri Siniša Mali, Vanja Udovičić, Darija Kisić Tepavčević, Nebojša Stefanović, Marija Obradović, Maja Popović, Gordana Čomić, Jadranka Joksimović, Nenad Popović, Ratko Dmitrović i Branko Ružić.

DS položila vence i cveće na Ðinđićev grob

Zatim je i delegacija Demokratske stranke položila je venac i cveće na grob prvog demokratski izabranog premijera Srbije.

DS je takođe saopštila da nije i neće odustati od borbe za dostojanstven život u Srbiji, koju, kako navodi ta stranka, želi da učini “dobrim mestom za život”.

Polaganju venca i cveća prisustvovali su predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, njegova zamenica Dragana Rakić, član Političkog saveta DS Ivan Vujačić, potpredsednici stranke Tatjana Manojlović, Branimir Jovančićević i Miodrag Gavrilović, predsednik Izvršnog odbora Srđan Milivojević, predsednik Pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu Nebojša Novaković, portparolka stranke Alisa Kockar, predsednik Demokratske omladine Stefan Ninić, koordinator Centra Resornih odbora DS Vladimir Pešić, direktor stranke i direktor Fonda za unapređenje demokratije Ljuba Davidović, Borisav Radojković i prijatelji.

Koalicija “Ujedinjeni za pobedu Srbije” održala je danas “Šetnju za Zorana”

Povodom 19 godina od ubistva Zorana Ðinđića, Koalicija “Ujedinjeni za pobedu Srbije” održala je “Šetnju za Zorana”.

Lideri stranaka okupljenih u toj koaliciji okupili su se na Tašmajdanskom parku, a zatim su se prošetali do Novog groblja, gde su odali počast ubijenom premijeru stavljanjem cveća na njegov grob i paljenjem sveća.

Bili su prisutni predsednik i potpredsednici Stranke slobode i pravde Dragan Ðilas, Marinika Tepić i Borko Stefanović, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Građanskog saveza Srbije Pavle Grbović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Janko Veselinović i drugi.

Članovi Ðinđiceve vlade položili venac na spomen ploču

I članovi vlade na čijem je čelu bio Zoran Ðinđić položili su danas venac i cveće na spomen-ploču u dvorištu Vlade Srbije, na mestu gde ubijen nekadašnji premijer.

Poštu Ðinđiću odali su bivši premijer Zoran Živković i njegov sin Marko, bivši ministri Branislav Lečić, Dragoslav Šumarac, Slobodan Milosavljević, Kori Udovički i drugi.

Svako od njih nosio je po jedan beli cvet koji su stavili na stepenik ispred vrata vlade, dok je venac od crvenih postavljen ispred spomen-ploče u dvorištu zgrade vlade.

I predstavnici koalicije “Boris Tadić-Ajmo ljudi”

U toku dana i predstavnici koalicije “Boris Tadić-Ajmo ljudi” su u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju položili venac i cveće na grob nekadašnjeg predsednika Demokratske stranke.

Pomenu su prisustvovali predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, predsednik Nove stranke Aris Movsesijan, bivši ministar u Vladi dr Zorana Ðinđića i premijer Zoran Živković, bivši ministri Slobodan Milosavljević i Dragoslav Šumarac, kao i potpredsednik SDS Aleksandar Ivanović, potpredsednica SDS Nada Kolundžija, potpredsednik SDS i general u penziji Petar Radojčić i profesorka književnosti Gorica Mojović, navedeno je u saopštenju.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: