Podeli vest

Predstava “Ko je ubio Dženis Džoplin?” je prožeta intrigama koje publiku vode nazad u sedamdesete godine prošlog veka, u jednu hotelsku sobu u kojoj je sa samo 27 godina umrla Dženis Džoplin.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

snp
Foto: Shutterstock

U ponedeljak, 3. oktobra, na sceni ,,Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorišta biće izvedeno nagrađivano dramsko delo Tijane Grumić „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, u režiji Sonje Petrović, o rok zvezdi koja je svojom beskompromisnom autentičnošću izmenila put narednim generacijama žena.

Predstava “Ko je ubio Dženis Džoplin?” je prožeta intrigama koje publiku vode nazad u sedamdesete godine prošlog veka, u jednu hotelsku sobu u kojoj je sa samo 27 godina umrla Dženis Džoplin.

Kroz njenu životnu priču predstava povlači paralelu sa položajem žena u društvu danas, 52 godine nakon smrti glavne junakinje.

Autorka predstave Tijana Grumić kaže da je upravo pozorište jedini medij u kojem može biti dat glas Dženis Džoplin da konačno ispriča svoju priču.

“Sve što danas znamo o Dženis, a što nije njena duboko potresna i dirljiva muzika, jeste ono što čujemo od ljudi koji (misle da) su je poznavali, i to kroz razne intervjue, knjige i filmove. Zbog toga je nastao ovaj komad – napisan je za pozorište. Nije važno da li je priča istinita, zasnovana na činjenicama ili hronološki dosledna, važno je da je ta priča konačno njena”, rekla je Grumić.

Režiserka Sonja Petrović je ovu predstavu opisala kao omaž jednoj ženi koja je došla do svog kraja da bi se desio novi početak, omaž muzici za kakvu nove generacije ne znaju i omaž emocijama iz kojih je njena muzika nastala.

“Kada sam razmišljala o tome da uradim predstavu o osobi koja mi je bila uzor i inspiracija u tinejdžerskom periodu, uvek sam o njoj mislila kao o dvema osobama. Evidentno je njeno dvojstvo; njena dva lika i njene dve priče. Jedna priča o nesigurnoj, nežnoj, neprihvaćenoj i nezaštićenoj devojčici i ona druga o hrabroj, agresivnoj začetnici novog spiska kriterijuma za žene. Jedna zbog koje je živela i ona druga zbog koje je umrla”, objasnila je Petrović.

Izvođenje predstave “Ko je ubio Dženis Džoplin”“ ujedno je i odavanje omaža projektu EXIT Teatar, u okviru kojeg su u prvim godinama deo festivala bile i predstave. Cilj je da program EXIT festivala u budućnosti bude proširen i ovom granom umetnosti.

Priču Dženis Džoplin na scenu će doneti Bojana Milanović, Sonja Isailović, Stefan Vukić, Dimitrije Aranđelović, Vukašin Ranđelović, Petar Banjac, Filip Grubač i Igor Sakač. Autorski i izvođački tim čine režiserka Sonja Petrović, autorka Tijana Grumić, dramaturg Nikolina Ðukanović, scenograf Željko Piškorić, kostimografkinja Senka Ranosavljević, koreografkinja Mira Beba Dobrinković, dok će se za dizajn svetla pobrinuti Tihomir Boroja.

Predstava je do sada osvojila brojna priznanja, od kojih su najznačajnije „Korak u hrabrost“ na Teatar festu u Banjaluci, kao i Nagrada publike 65. Sterijinog pozorja za najbolju predstavu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: