Možda je teško poverovati da bi dešavanja u Crvenom moru mogla da utiču na srpski novčanik, ali to je istina. Otkad je počeo rat u Izraelu, počeli su i napadi na trgovačke brodove, koje dronovima i raketama izvode Huti, pa sada brojne kompanije izbegavaju Suetski kanal, a to je dostavu već poskupelo. A tim se pravcem dostavlja baš sve: igračke, elektronika, nafta…

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Tanjug/Houthi Media Center via AP

Huti, međutim, ne odustaju, a prognoze onih koji nam dostavljaju robu su mračne.

Danska kompanija Maersk, drugi po veličini svetski prevoznik kontejnera, veruje da bi haos u Crvenom moru, izazvan napadima jemenskih pobunjenika Huta na komercijalne brodove, mogao da potraje mesecima, prenosi Blumberg.

Maersk je 15. decembra obustavio plovidbu u tom području nakon što su Huti napali dronovima tanker kompanije. Prevoznik je odlučio da preusmeri brodove koji su trebali da prođu kroz Crveno more i Adenski zaliv, na put oko Afrike i Rta dobre nade.

Kompanija je saopštila da je pod znakom pitanja 15 ruta koje prevoze teret između Azije i Evrope, kao i iz istočne obale SAD i Bliskog istoka. Vreme putovanja se povećalo i više od 150 tankera je moralo da promeni kurs. Neki su pomerili datume uplovljavanja u luke za mart.

Druge velike kompanije, uključujući nemačkog operatera Hapag-Lojd, takođe su morale da promene kurs plovidbe – umesto duž Crvenog mora, sada plove pored Rta dobre nade. Kako navodi Blumberg, svaka pošiljka košta dodatnih milion dolara i kasni sedam do deset dana. Direktor kompanije Rolf Haben Jansen je, odgovarajući na pitanje koliko bi situacija mogla da potraje, agenciji rekao: u pitanju su, u najboljem slučaju, dani ili nedelje.

„Ali, naravno, postoje scenariji u kojima će to trajati duže”, priznao je on.

Postoje i problemi sa transportom u Panamskom kanalu, nastali su zbog suše. Pad nivoa vode u kanalu doveo je do smanjenja njegovog kapaciteta, prenosi Sputnjik.

Sve to zajedno ozbiljno bi moglo da poveća cenu gotovo svega, a neki pokloni poslati za Novu godinu, verovatno neće stići i to upravp zbog Huta.

Ko su Huti?

Huti su oružana grupa iz Jemena iz redova lokalne šiitske muslimanske manjine – zaidi.

Grupa je nastala devedesetih da bi se borila protiv onoga što doživljavaju kao korupciju tadašnjeg predsednika Alija Abdulaha Saleha.

Ime su dobili po osnivaču pokreta Huseina Al Hutija.

Sebe nazivaju i Ansar Alah, iliti Božji partizani.

Nakon invazije na Irak predvođene Amerikom iz 2003. godine, Huti su usvojili slogan: „Bog je velik. Smrt Americi. Smrt Izraelu. Prokletstvo Jevrejima, pobeda Islamu.”, podseća BBC.

Sebe smatraju delom „Osovine otpora” protiv Izraela, Amerike i šireg Zapada koju predvodi Iran – uz Hamas i Hezbolah.

Ovo objašnjava zašto sada Huti napadaju brodove na putu za Izrael u Zalivu, kaže Hišam Al Omeisi, ekspert za Jemen iz Evropskog instituta za mir.

„Oni se sada zapravo bore protiv imperijalista, bore se protiv neprijatelja islamske nacije”, kaže on.

„To je naišlo na dobru reakciju u njihovoj bazi.”


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: