Oligarh Oleg Deripaska rekao je da bi Rusija mogla ostati bez novca do sledeće godine, osim ako zemlja ne obezbedi investicije iz „prijateljskih“ zemalja, pošto zapadne sankcije uzimaju danak.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

putin s
Foto: Shutterstock

Deripaska, energetski i metalski tajkun koji je nekada bio najbogatija osoba u Rusiji, rekao je u četvrtak na investicionoj konferenciji u Sibiru: „Neće biti novca već sledeće godine. Biće nam potrebni strani investitori.”

Deripaska, koji je pod sankcijama Velike Britanije, SAD i EU zbog ruske invazije na Ukrajinu, rekao je da su sredstva na izmaku i da je „zato je [ruska vlada] već počela da nas trese“, prenosi Gardijan pozivajući se na Blumberg.

Ruski tajkun je rekao da Rusija pati od „ozbiljnog“ pritiska zapadnih sankcija i da će zemlja i njeni biznisi morati da traže druge zemlje sa „ozbiljnim resursima“ za ulaganja.

„Mislili smo da smo evropska zemlja“, rekao je Deripaska, koji je osnivač Rusala, najvećeg proizvođača aluminijuma van Kine. „Sada, u narednih 25 godina, više ćemo razmišljati o našoj azijskoj prošlosti”, dodao je.

Ova izjava dolazi pošto je evropska rejting agencija Scope upozorila da bi budžetski deficit Rusije mogao porasti na 3,5% bruto domaćeg proizvoda (BDP), u poređenju sa vladinom prognozom od 2% BDP-a. U 2022. zvanični manjak je iznosio 2,3%.

Scope je procenio da je to zbog nižih prihoda od izvoza nafte i gasa, pošto se Zapad odvikao od ruske energije. „Sankcije i rat ograničavaju fiskalnu fleksibilnost Rusije… zbog nižih prihoda od izvoza energije, veće potrošnje u vezi sa ratom i stalnog pada BDP-a“, navodi se u izveštaju Rojtersa.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: