Podeli vest

Prema saznanjima ovog portala, u dokumentu, koji je dostavljen stalnim misijama, navedeno je da zahtev Kosova za članstvo u SE već podržava značajan broj članica.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

savet evrope
Foto: Shutterstock

Predstavnici Albanije u Savetu Evrope dostavili su Komitetu ministara SE non-pejper o Kosovu u formi zvaničnog dokumenta, prenosi Kosovo onlajn.

Prema saznanjima ovog portala, u dokumentu, koji je pre tri dana dostavljen stalnim misijama, navedeno je da zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope već podržava značajan broj članica.

“Nedavni razgovori sa članovima Parlamentarne skupštine (PŠE) takođe su pokazali veliku podršku takvom članstvu”, navedeno je u ovom dokumentu u kojem se podseća da kosovsku nezavisnost priznaje 74 odsto zemalja članica ove međunarodne organizacije.

Dodaje se i da zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope neće uticati na odluke država koje ne priznaju Kosovo, te da je članstvo Kosova u SE, “u potpunosti kompatibilno sa Statutom i ciljevima ove organizacije”.

U dokumentu su se osvrnuli i na Švajcarsku navodeći da je to primer da zemlja koja nije članica Ujedinjenih nacija može biti primljena u SE.

“Pravni stav Saveta Evrope nikada nije bio da država koja još nije bila članica Ujedinjenih nacija ne može postati članica ove organizacije. U suprotnom, ne bi bilo moguće vredno članstvo Švajcarske Federacije, koja je primljenm u SE 1963. godine, a nije bila clanica UN do 2002.”, stoji u non-pejperu.

U dokumentu se smatra da bi članstvo Kosova u SE osnažilo dijalog sa Beogradom i dalo “novu energiju u pokusaju pronalaženja trajnog rešenja, a time i trajnog mira u ovom delu evropskog kontinenta”.

Kaže se i da Kosovo “ostaje posvećeno dijalogu koji vodi EU kako bi se pronašla trajna normalizacija i uzajamno priznanje sa Republikom Srbijom”.

Kako se tvrdi u dokumentu, bilo bi u nacionalnom interesu, ali i u interesu Evrope, “da se daje primer uspešnog rešavanja sukoba nakon genocida na istinski civilizovan, evropski nacin”.

Ukazuju i da se situacija u Evropi i pozicija SE dramaticno promenila zbog sukoba u Ukrajini, da se Rusija povukla iz SE, a uvedene su joj sankcije kojima se pridružilo i Kosovo.

Na taj način, kako dodaju, oni su se svrstali na stranu Evrope u ovom kljucnom trenutku istorije.

Dodaje se da je mišljenje SE iz 2008. napisano pre proglašnja nezavisnosti Kosova koje je od tada, kako podsećaju, primljeno u institucije Saveta Evrope kao što su Razvojna banka Saveta Evrope i Evropska komisija za demokratiju kroz pravo (Venecijanska komisija).

U dokumentu se tvrdi da Kosovo ispunjava sve kriterijume da postane clanica SE kao i da je to jedina “demokratska zemlja” u Evropi koja još nije clanica ove međunarodne organizacije.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: