Podeli vest

Veće doze osiromašenog uranijuma pronađene su kod muškarca, vojnika koji je boravio na KiM i kod žene koja se nalazila u Beogradu 1999. godine, rekao je Aleksić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bombardovanje
Foto: Shutterstock/ Iliustracija

Sudski veštak i profesor na Univerzitetu u Rimu Rita Čeli analizom je utvrdila prisustvo 500 puta veće doze od normalne osiromašenog uranijuma kod dve osobe iz Srbije, a kako za Tanjug kaže advokat Srđan Aleksić nalaz se odnosi za jednu osobu koja je podnela tužba protiv NATO, zbog posledica po zdravlje NATO bombardovanje, i jednu ženu za koju ce tužba uskoro biti podneta.

Veće doze osiromašenog uranijuma pronađene su kod muškarca, vojnika koji je boravio na Kosovu i Metohiji i kod žene koja se nalazila u blizini bombardovanog Ministarstva odbrane u Beogradu 1999. godine, naveo je Aleksić za Tanjug.

Dodaje da je za muškarca podneta tužba protiv NATO-a, dok za ženu još nije, ali će biti uskoro i istakao da će pre podnošenja tužbi protiv NATO-a, prvo obaviti sve neophodne analize iz uzoraka tkiva žrtava koje su oboljevale nakon bombardovanja, kako bi to bio validan dokaz na sudu.

Aleksić koji je podneo prvu privatnu tužbu protiv NATO, u saradnji sa italijanskim kolegom Anđelom Fjore Tartaljom, istakao je da je analizom na Univerzitetu u Rimu potvrđeno da je količina osiromašenog uranijuma kod dve osobe iz Srbije 500 puta veća od uobičajenih doza u ljudskom organizmu.

Analiza je uradena u najopremljenijoj labora toriji za tu vrstu istraživanja u Torinu, a veštačenja dr Čeli na italijanskim sudovima doprinela su rešavanju oko 330 slučajeva, u kojima je dokazan uzročnik obolenja ili smrtnost italijanskih vojnika koji su boravili na kontami niranom terenu.

Rita Čeli je za Novosti rekla da je ekspertiza , naucno neoboriva, lišena pretpostavki i utemeljena u laboratorijskim mere njima.

“Nivo osiromašenog uranijuma koji sam našla u tkivu dvojice vaših građana je dramatičan. Toliko prisustvo do sada nije utvrđeno ni kod jednog vojnog ili civilnog subjekta na svetu. U svim zatečenim metalima pojavljuje se uranijum 238, koji potice iz projektila koje su kostile NATO snage u bombardovanju BiH i u Srbiji, posebno na Kosovu i Metohiji. To dejstvo je sigurno zahvatilo i okolne zemlje, kao što su Albanija i Makedonija”, rekla je za “Novosti” profesorka Celi.

Teški metali cije je prisustvo utvrdeno u uzorcima iz Srbije, navodi ona, definitivno nisu metali koji se vezuju za industrijsku proizvodnju.

“Uporedili smo ih s uzorcima iz svih zemalja, cak i s Japanom i Kinom, gde postoji velika industrijska zagađenost, ali tih materija tamo nema”, navela je dr Čeli za ovaj list i dodala kakko se može jasno dreći da su to metali prisutni samo u vojnim projektilima s osiromašenim uranijumom.

“Teški metali nađeni u dva uzorka iz Srbije ne dolaze od spoljnog zagade nja, već potiču iz bardovanih podrucja i prisutni su samo u projek tilima s osiromašenim uranijumom” navela je ona.

Advokat Srđan Aleksić ranije je kazao da je dobio više od 3.340 zahteva građana Srbije koji bi želili da tuže NATO zbog kancera kao posledice upotrebe osiromašenog uranijuma tokom agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

“Pred sudom ćemo dokazati uzročno-posledičnu vezu i NATO pakt će odgovarati za sve posledice nastale upotrebom osiromašenog uranijuma”, rekao je Aleksić tada i podsetio da je njegov kolega Italijan uspešno dobio više od 300 pravosnažnih presuda i da nastavlja da pobeđuje na sudu.

Navodeći da mu je italijanski kolega deo njegovog pravnog tima, Aleksić je kazao da zajednički zastupaju naše građane pre svega vojnike i policajce koji su branili našu zemlju, kao i da im se javljaju i Albanci iz Preseva i Bujanovca gde je bačeno više od dve tone osiromašenog uranijuma samo na Vranje, od ukupno 15 tona koliko su iz alijanse priznali da su bacili.

Ukazao je da živi klijenti moraju da daju uzorak krvi, a od pokojnih će uzorci biti uzeti putem biopsije, kako bi u Torinu nano tehnologijom bilo utvrđeno prisustvo teških metala i osiromašenog uranijuma.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući toj doktorki iz Torina i njenim izveštajima više od 300 presuda doneto u korist italijanskih vojnika.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: