Svi bi da žive “američki san”, a on sada ima i konkretnu vrednost. Novo istraživanje otkriva koliko je mesečno Amerikancima potrebno da bi živeli lagodno

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: Canva

Prema novom istraživanju “Bankrate”-a, Amerikanci imaju na umu specifičan godišnji prihod za ono što bi im bilo potrebno da bi se osećali finansijski sigurnim. Magični broj? 186.000 dolara godišnje, ili ti oko 15.500 dolara mesečno.

Ko živi “normalno” u SAD?

Trenutno samo 6% odraslih u SAD zarađuje taj iznos ili više od toga, pokazuje istraživanje.

Prosečni prihod porodice je između 51.500 i 86.000 dolara, prema najnovijim federalnim podacima.

Postići finansijsku sigurnost znači biti u mogućnosti da plaćate svoje račune dok imate dovoljno preostalog novca da napravite neke diskrecione kupovine i odložite novac za budućnost, navodi sajt za lične finansije.

Mnogi potrošači umorni od inflacije nastavljaju da doživljavaju finansijski stres, a novo istraživanje Banke Federalnih rezervi Filadelfije pokazalo je da je 35% Amerikanaca zabrinuto da sastavlja kraj s krajem, u odnosu na 29% godinu dana ranije.

Taj jaz između onoga što tipični Amerikanci zarađuju i onoga što žele da zarade znači „Amerikanci imaju oči uprte u ovako visok prihod, i misle da treba da zarade više novca čak i ako znaju da je nerealno da nikada neće zaraditi taj iznos“, kaže Sara Foster, analitičarka Bankrate, za CBS MoneyWatch.

Zarada je protekle godine još važnija za Amerikanace jer su cene smeštaja, hrane i medicinske nege i dalje tvrdoglavo visoke nakon dve godine rastuće inflacije.

Kako bi se izborili, potrošači smanjuju potrošnju na restorane, zabavu i putovanja, pokazala je studija TransUniona.

Bankrate-ovo istraživanje na 2.400 Amerikanaca sredinom maja pokazalo je da su mlađe generacije optimističnije u pogledu toga da će na kraju zaraditi dovoljno da žive udobno.

Šta je potrebno da biste bili bogatiu Americi?

Amerikanci imaju još više merilo za osećaj bogatosti. Istraživanje je pokazalo da oni veruju da bi morali da zarade 520.000 dolara godišnje da bi se kvalifikovali kao bogati – što je više od 483.000 dolara kako se procenjivalo tokom iste ankete prošle godine.

Još jedan nedavni izveštaj otkrio je da odrasli u velikim gradovima SAD moraju da zarade 96.500 dolara godišnje pre poreza da bi sebi priuštili osnovne potrepštine i ušteđevinu, dok je dvoroditeljskom domaćinstvu sa dvoje dece potrebno 235.000 dolara za udoban život.

Zanimljivo je da istraživanje pokojnog nobelovca za ekonomiste Daniela Kahnemana i njegovih kolega iz 2023. sugeriše da se sreća povećava sa prihodom, do oko 500.000 dolara – otprilike prihod za koji su Amerikanci rekli Bankrate-u da bi se osećali bogatim.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!