Podeli vest

Naučnici sa Univerziteta Princeton i Centra za ekonomske studije pri Američkom popisu stanovništva objavili su novo istraživanje koje povezuje veću kiriju sa većim rizikom od smrtnosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Photo by SHVETS production – pexels

U poređenju sa osobom koja troši 30% svojih prihoda na kiriju, osoba koja troši 70% svojih prihoda suočava se sa 12% većim rizikom od smrti, otkriva studija.

Finansijski stručnjaci već dugo preporučuju izbegavanje trošenja više od 30% kućnog prihoda na kiriju. Međutim, to postaje sve teže.

Skuplja kirija znači da imate manje novca za druge osnovne potrebe. Domaćinstva sa decom koja imaju teret kirije od 30% do 50% troše 57% manje novca na zdravstvenu negu i 17% manje na hranu u poređenju sa onima koji nemaju teret kirije, pokazuje istraživanje.

Sigurnost stanovanja je važan faktor

Problematika nije samo koliko vaših prihoda odlazi na stanovanje, kažu istraživači. Iznajmljivači, kako ističu, suočavaju se sa “značajnom volatilnošću” u troškovima stanovanja, budući da vlasnici često imaju moć da povećavaju kirije ne birajući sredstva. Vlasnici kuća, s druge strane, imaju “predvidive” hipotekarne uplate koje su često pod fiksnim kamatnim stopama.

Pretnja izbacivanja – a još gore, suočavanje s tom pretnjom – takođe utiče na rizik od smrti. Ako dobijete nalog izbacivanje iz stana bez potrebe da idete na sud, imate 19% veći rizik od smrti u odnosu na nekoga ko se nije suočio s tom situacijom. Štaviše, izbacivanje može dovesti do beskućništva ili preseljenja u manje sigurne krajeve – ni jedno ni drugo verovatno neće povećati vaš pristup zdravstvenoj zaštiti ili hrani.

Dodatno, istraživanje u Americi pokaziju da, kada se sud uključi u deložaciju, odgovarajuća stopa smrtnosti raste na 40%.

Ne samo da imate normalne stresore izbacivanja, već sada morate dodati i pravne stresore. Ako neko ne može priuštiti kiriju, verovatno nije u mogućnosti da plati ni advokata – a kamoli da uzme slobodno vreme s posla ili plati dadilju kako bi mogao da se pojavi na sudu.

Šta može biti učinjeno?

Istraživači u ovoj studiji dali su preporuke Sjedinjenim Američkim Državama da se davanje hipoteka i zakon ostanovanju urede na drugačiji način kako bi se zaštitili ljudi koji u nekom trenutku mogu da se suoče sa ovim situacijama.

Finansijski savetnici dodaju da procena trškova onog što se izdvaja za stanovanje treba da bude u centru pažnje pri kreiranju ličnog budžeta, jer izaziva najveći stres.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: