Podeli vest

Dobro su prošli ovi praznici, stabilna je epidemiološka situacija, izjavio je član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kon
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ARHIVA

 Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je epidemiološka situacija posle praznika dobra.

Kon je za RTS rekao da su prošli praznici i da su juče registrovane nešto veće epidemijske brojke u odnosu na 2. maj, ali da je procenat pozitivnih niži, što je svakako dobro.

“Dobro su prošli ovi praznici, stabilna je epidemiološka situacija”, dodao je Kon.

Kon je za RTS rekao da su prošli praznici i da su juče registrovane nešto veće epidemijske brojke u odnosu na 2. maj, ali da je procenat pozitivnih niži, što je svakako dobro.

Kon je napomenuo da se ranije mislilo da je u letnjem periodu gotovo nemoguće da se uzdigne talas, ali da je iskustvo pokazalo i prvi put i drugi put da virus ima sezonski karakter, ali da on nije tako vidljiv.

Ukazao je da nije tačno da nemamo protivepidemijske mere, već su one svedene na snažnu preporuku.

“Treba razlikovati da li je nešto potpuno ukinuto ili nije. Obavezno je još nošenje maski u zdravstvenim ustanovama. To pravi probleme sa pacijentima u nekim zdravstvenim ustanovima koji uporno neće da stave masku kada ulaze”, rekao je Kon.

Govoreći o pristupu u Kini, rekao je da on ekstreman i prema njegovom mišljenju potpuno neprimenjiv u našim uslovima, kao i da oni i dalje imaju zatvaranje karantinskog tipa.

Naveo je da se postavlja pitanje koliko je to neophodno, jer je sve jasnije da omikron soj korona virusa vrlo brzo mutira, kao i da se već u pet podvarijanti pojavljuje.

“Svi oni mogu da preskoče imunitet što je jako zanimljivo, i imunitet od preležane bolesti i od vakcine. Od vakcine se ne može dobiti ona efektivnost kakva je bila na početku, pa ako pratite ove podvarijante, vakcina je imala manju efektivnost kod svake sledeće”, dodao je Kon.

Naglasio je da očekuju da će sa novim vakcinama koje se budu pred jesen pojavile da bude odgovarajuća preporuka za vakcinaciju.

Pojasnio je da se četvrta doza vakcine sada preporučuje starijama od 60 godina, ali i imunokompromitovanima, onima koji primaju neku terapiju ili su dijabetičari, na hemodijalizi, kao i onkološki pacijenti.

“Najverovatnije će se vakcina nekako promeniti, za sada nemamo jasne signale da je to baš na vidiku. Očekuje se na jesen”, dodao je Kon.

Takođe je ukazao da se ne može očekivati od SZO da ođavi pandemiju, jer postoje delovi sveta u kojima je ozbiljna epidemiološka situacija, dok je u drugim delovima mirnija.

“Mi se sada nalazimo u situaciji kada najsnažnije treba preporučivati vakcinaciju, jer još uvek imamo polovinu stanovništva nevakcinisano, u gradovima je mnogo bolje nego u ruralnim sredinama”, rekao je Kon.

Smatra da će korona virus još godinama da bude “mora covečanstva”, ali ne u onom stepenu kako je do sada bilo.

“Mi ćemo imati problema sa korona virusom”, zaključio je Kon i dodao da ćemo videti da li će se vakcina godišnje primati kao sezonska.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: