Podeli vest

Španska konzervativna Narodna partija (PP), čiji je lider Alberto Nunjez Fejiho, osvojila je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u nedelju, ali verovatno neće imati dovoljnu većinu za formiranje vlade.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

IZBORI U ŠPANIJI
Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Na osnovu skoro 100 odsto prebrojanih glasova, Narodna partija dobiće 136 od 350 mesta u donjem domu španskog parlamenta, a krajnje desničarski Voks 33. Desni blok time prednjači sa 169 mesta u parlamentu, u odnosu na 153 mesta, koliko je pripalo levici. Socijalisti premijera Pedra Sančeza osvojili su 122 mesta, ali će moći u koaliciji da računaju na 31 mesto levičarskog Sumara, koji čini 15 manjih partija. Sančez je u nedelju veče slavio, kako je rekao, “neuspeh” desničarskog bloka, preneo je “El Pais”.

“Retrogradni blok nije uspeo. Imamo više glasova i više mesta nego pre četiri godine”, poručio je Sančez. Tesan rezultat bi mogao da izazove nedelje političkog nadmetanja, ocenjuje AP.

Za formiranje vlasti potrebno je 176 poslaničkih mesta. Sančez pokušava da dođe do trećeg uzastopnog mandata, otkako je prvi put došao na vlast 2018. godine. U maju, socijalisti i manje stranke iz levičarske koalicije slavili su na lokalnim izborima, pobedivši konzervativce i krajnje desničarsku stranku Voks, zbog čega je, mnogi smatraju, Sančez sazvao prevremene izbore.

U Španiji su u nedelju održani i izbori za Senat, gornji dom parlamenta.

Na osnovu blizu 64 odsto prebrojanih glasova, PP je osvojila najviše glasova i imaće 112 senatora, od 208, koliko ih je birano, a apsolutna većina je i tu 350. Socijalisti će imati 80 poslanika.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: