Podeli vest

Predstojeći period će biti pogodan za alergične osobe jer se svakim danom očekuje smanjenje svih polena u vazduhu ističu iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

polen
Foto: Pixabay

Na svim stanicama u državnoj mreži alergenog polena vrednosti polena ambrozije nisu prelazile granične vrednosti, a padavine su pomogle da se u vazduhu te vrednosti još više smanje.

“Na svim našim mernim mestima u državnoj mreži stanica beležimo i vrednosti ambrozije i drugih korovskih vrsta koje su u graničnim vrednostima. Svakako su i ovi veliki pljuskovi učinili da vazduh bude opran, tako da možemo da kažemo da alergične osobe mogu da odahnu u ovom periodu, a i u narednom kada je po samoj fenologiji biljaka opadajući trend cvetanja”, rekla je za Tanjug rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović.

Prema njenim rečima, najugrežiniji su bili gradovi u Vojvodini.

“Međutim invazivna korovska biljka ambrozija se proširila, pa smo beležili jako visoke vrednosti ovog polena i u Valjevu i u centralnom delu Srbije. Možemo reći da samo južni deo naše teritorije nije tolike zaražen ovom korovskom vrstom. Zlatibor i Sokobanja su imali manje vrednosti zbog nadmorske visine, kao i specifične klime, pa su sugrađani tražili informaciju gde da se izmeste da bi poboljšali svoj kvalitet života”, rekla je Mitrović.

Ona je navela, da trenutno u našoj zemlji vrednosti ne prelaze granične i to 60 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, a očekuje se i dalje smanjenje.

“Naša merenja traju do prvog novembra, kada nema više emitovanja polena u vazduhu. Kada objavimo da su merenja prestala i da polena nema, sugrađani se ponovo javljaju i kažu mi i dalje imaju simptome alergije, kao što su curenje nosa, svrab očiju i ušiju. Tada se dešava druga situacija, da su prisutni unutrašnji alergeni, takozvani in door zagađivači. Kada mi zatvorimo naše prostorije kreću spore gljiva, kondez oko naših prozora, svi alergeni koji su prisutni u itisonima. To nije polen”, rekla je Mitrović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: