Podeli vest

Ksolair je prvi i jedini lek koji je dobio odobrenje za alergije na hranu – za sada u SAD. Može se uzimati već od 1 godine starosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

Foto: Pexels

Za osobe sa alergijama na hranu konačno postoji lek koji može sprečiti ozbiljne posledice. Do danas, osim izbegavanja alergena, gotovo da nije bilo terapije lekovima. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) je sada objavila da je odobrila „Ksolair“ (aktivni sastojak: omalizumab) kompanija Roche i Novartis kao prvi lek za smanjenje alergijskih reakcija. Lek je odobren za osobe starije od 1 godine sa određenim alergijama .

Svake 2 do 4 nedelje injekcijom

Ksolair se ubrizgava svake dve do četiri nedelje – sa intervalima koji se određuju na osnovu telesne težine i nivoa imunoglobulina E (IgE) u serumu. Deluje tako što blokira antitelo imunoglobulina E. Ovo sprečava oslobađanje imunih glasnika koji izazivaju alergijske reakcije, kao što je histamin.

Pogodno za 160 alergija na hranu

Terapija je namenjena osobama sa IgE-posredovanim alergijama na hranu, klasifikacija koja obuhvata 160 namirnica, od kojih su najčešće kikiriki , mleko, jaja, pšenica, soja i orasi. Međutim, to ne znači da terapija dozvoljava da se hrana konzumira po volji. Pomaže samo u sprečavanju ozbiljnih reakcija, uključujući anafilaksiju (alergijski šok), stanje opasno po život koji se može pojaviti odmah kada imuni sistem oslobodi hemikalije koje mogu poslati telo u šok.

Ksolair povećava granicu tolerancije 

Osnova za odobrenje su rezultati faze 3 studije OUTMATCH. Pokazalo se da je Ksolair značajno povećao nivo tolerancije kikirikija, mleka, jaja i indijskih oraščića potreban da izazove alergijsku reakciju u poređenju sa placebom.

Na primer, rezultati su pokazali da je 68 procenata pacijenata lečenih dozama Ksolair-a svake dve do četiri nedelje tokom perioda praćenja od 16 do 20 nedelja tolerisalo najmanje 600 mg proteina kikirikija – što je ekvivalentno oko dva i po kikirikija ili pola kašičice običnog putera od kikirikija – bez umerenih do teških alergijskih simptoma, u poređenju sa 5 procenata ljudi koji su primali placebo.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: