Podeli vest

Sporazum između Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti stupiće na snagu 1. februara sledeće godine što će omogućiti državljanima Srbije i Australije koji su radili u jednoj od ove dve države da ostvare pravo na penziju, bez obzira gde žive, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

PENZIJA
Foto: Pixabay

Ukoliko navršeni staž osiguranja na teritoriji jedne države ugovornice nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država će, radi ispunjenja uslova za penziju, uzeti u obzir i staž navršen u drugoj državi ugovornici, s tim što se visina penzija određuje srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će građani pravo na penziju, koje su ostvarili na osnovu pravnih propisa jedne države, moći da koriste i van njene teritorije, a transfer u državu prebivališta, će se obavljati bez umanjenja primanja.

To znači da ukoliko se srpski državljanin koji je pravo na penziju ostvario u Australiji vrati u Srbiju, Australija će mu i dalje isplaćivati penziju, odnosno obavljaće njen transfer u Srbiju, bez umanjenja visine primanja.

Stupanjem na snagu ovog sporazuma, australijska strana će dobiti osnov da transferiše penzije našim državljanima koji se vrate u Srbiju, što do sada nije bilo moguće, naveli su iz Ministarstva za rad.

Ovaj sporazum je veoma značajan za sve naše građane koji su radni vek ostvarili u Srbiji i Australiji, kao i za one koji trenutno žive i rade u Australiji, a kojih, prema procenama Ambasade Srbije u Kanberi, ima između 150.000 i 200.000.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: