Podeli vest

Hiljadama ljudi u Engleskoj koji pate od migrene biće ponuđena besplatno dnevna pilula koja može da prepolovi učestalost napada, a koju će obezbediti Nacionalni zdravstveni sistem (NHS).

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto:Pixabay

Lek je opcija za prevenciju hroničnih i epizodnih migrena kod odraslih koji su imali najmanje četiri dana migrene mesečno i kod kojih su najmanje tri prethodna preventivna tretmana bila neuspešna, prenosi Gardijan.

U konačnom nacrtu smernica koji je danas objavljen, Nacionalni institut za izvrsnost zdravlja i nege (NICA) dao je zeleno svetlo prvom oralnom tretmanu koji može da spreči hronične i epizodne migrene.

Atogepant, poznat i kao Akuipta, čiji je proizvođač “EbVi”, deluje tako što blokira receptor proteina koji se nalazi u senzornim nervima glave i vrata – peptid povezan sa genom kalcitonina (CGRP), a koji čine da se krvni sudovi šire, što može da dovede do upale i migrene.

Hronična migrena podrazumeva da osoba ima glavobolju najmanje 15 dana, dok epizodna migrena podrazumeva da osoba ima manje od 15 dana glavobolju svakog meseca.

Očekuje se da će smernice dati više izbora najmanje 170.000 pacijenata u Engleskoj, naveo je NICE.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: