Podeli vest

Sinoć je u punoj MTS dvorani održan svečani koncert Nacionalnog ansambla Kolo povodom obeležavanja 75 godina postojanja i rada ove kuće, saopštili su iz Nacionalnog ansambla Kolo.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: TANJUG/JELENA SAVIĆ


Publika je uživala u dvočasovnom programu koji je posebno pripremljen za ovu priliku kako bi na najbolji način gledaoce proveli kroz bogatu prošlost, ali i sadašnjost ovog Ansambla.

Premijerno su izvedene igre Srba sa Ozrena i iz Baranje, igre iz Crne Gore i Skopske Crne Gore, a za kraj samog koncerta publika je imala priliku da vidi i uživa u koracima i melodijama Kosovskog Pomoravlja.


“Bitno je istaći da posle skoro 10 godina na repertoaru Ansambla KOLO imamo 5 novih koreografskih postavki koje je publika mogla večeras da vidi u Beogradu. Naš cilj i misija jeste negovanje nacionalne kulture i kulturne politike naše zemlje, da interpretiramo tradicionalnu narodnu igru i muziku Srbije, uključujući i etničke prakse svih nacionalnih manjina koje žive u našoj zemlji, ali i podjednako da negujemo tradiciju srpskog naroda koji kao autohtono stanovništvo vekovima nastanjuje i prostore van granica Srbije”, izjavio je v.d. direktora Ansambla Kolo, prof. dr Zdravko Ranisavljević.


Prof. dr Ranisavljević istakao je da je Ansambl KOLO u toku ove godine videlo preko 45 hiljada gledalaca širom Srbije, a sledeće godine očekuju se koncerti u Italiji, Mađarskoj i Sloveniji.


U okviru ovogodišnjeg obeležavanja našeg jubileja, Kolo će se predstaviti i u Narodnom pozorištu u Nišu, u subotu 16. decembra u 20 časova, a odmah potom nastupiće i na Velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u nedelju 17. decembra u 20 časova.


Ansambl narodnih igara i pesama Srbije KOLO nastao je 1948. godine kao prvi ansambl ovog tipa u tadašnjoj Jugoslaviji.
Iako osnovan kao Ansambl Narodne Republike Srbije, Kolo je ostvarivalo ulogu centralnog ansambla narodnih igara i pesama nekadašnje države, negujući na svom repertoaru tradicije svih naroda i narodnosti Jugoslavije.
Broji preko sedamdeset profesionalnih igrača i pevača, kao i članova narodnog orkestra.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: