Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će se odluke u vezi sa najnovijim dešavanjima na KiM donositi u narednim danima, hladne glave.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

“Ceo dan smo analizrali sve i kao što vidite nismo mogli večeras da dođemo sa zaključkom. O odlukama kako i na koji način ćemo tražiti ili štititi naš narod obavestićemo građane u danima koji su pred nama”, rekao je Vučić sinoć na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vučić je, odgovarajući na pitanje N1, da li ima saznanja otkud Srbima unoforme i oružje, ko ih je naoružavao i davao uniforme, rekao da to nisu uniforme Vojske Srbije, niti policije, i da se mogu kupiti svuda. 

Opozicija ni reč nije rekla o Banjskoj, brinu samo za izbore

Vučić je rekao da se niko iz srpske opozicije nije oglasio povodom događanja u Banjskoj i da misle samo o tome kako će se to odraziti na njih na izborima.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjave dela opozicije, posebno Rade Trajković i Zdravka Ponoša zašto se nije odmah oglasio povodom događaja u Banjskoj, i da li država Srbija i cela politička elita čeka da na KiM izbije rat pa da se oglasi, Vučić je u Predsedništvu Srbije rekao da sem što su njemu rekli da gukne, oni sami, kako je rekao, nisu ni guknuli.

„I ništa nisu rekli, ni reč nisu rekli. I to su isti oni koji su hvalili premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i govorili kako nam stiže divni intelektualac. Njihov drug. Sramota me je i da ih komentarišem“, rekao je Vučić.

Ovo je jedan od najtežih dana za našu zemlju i narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom najnovijih dešavanja na KiM da je danas jedan od najtežih dana za našu zemlju i narod od 2004. i 2008. godine.

Vučić se izvinio građanima što se danas ranije nije obratio ali je trebalo vremena da se sve ispita šta se dogodilo na KiM jutros, danas tokom prepodneva i poslepodneva, kako bi građanima mogao da saopšti istinu i da sa druge strane pripremi teren za donošenje odgovarajućih odluka.1010

“Oko 2:46 časova grupa Srba sa KiM postavila je dva kamiona kao barikade na severu KiM, zatim dolazi Kosovska policija koja pokušava da ukloni te barikade, tu dolazi do sukoba sa Srbima koji su barikade postavili i u tom sukobu ubijen je jedan (kosovski) policajac i ranjeno još jedno lice”, rekao je Vučić na vanednoj konferenciji za novinare u Beogradu. 

Nikada nećemo priznati nezavisno Kosovo, možete sve da nas pobijete

Aleksandar Vučić je poručio onima, koji misle da mogu da izvrše pritisak na Srbiju da prizna nezavisno Kosovo, da se to neće desiti nikada.

“Nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo. Možete sve da nas pobijete. Možete da uradite šta god hoćete. Nikada Srbija neće priznati nezavisno Kosovo. Nakaradnu tvorevinu koju ste pravili bombardovanjem Srbije, koju ste pravili svim mogućim lažima”, rekao je Vučić.1010

On je poručio da je Srbija uvek spremna za razgovore, ali na priznanje Kosova mogu da zaborave. Vučić je ponovio da je suština pritisaka da Srbija prizna Kosovo. 

Međunarodna zajednica dala kard blanš za ubijanje Srba

Predsednik je izjavio je da je međunarodna zajednica dala kard blanš za ubijanje kosovskih Srba posle ubistva albanskog policajca u Banjskoj i da niko od njih danas nije radio na deeskalaciji situacija na KiM.

„Pride ih snajperima jure i ubijaju, što nikada drugde nisu dozvolili na takav način. Da bi time ostavili sever Kosova i Srbe bez muških glava koje bi mogle da se suprostave teroru premijera prištinskih privremenih institucija Aljbinu Kurtiju. To je cela suština“, rekao je Vučić u Predsedništvu Srbije odgovarajući na pitanje novina da li je rešenje situacije raspoređivanje međunarodnih snaga na sever KiM.

Vučić je rekao i da bi najbolje rešenje bilo raspoređivanje međunarodnih snaga na sever KiM.

Albanskim portalima nije važno koliko će da lažu, već da svale krivicu

Povodom sukoba na KiM i pisanja albanskih portala, predsednik je istakao da njima nije važno šta će i koliko da lažu, već da se krivica za ubistvo albanskog policajca svaljuje na Beograd.

„Dakle nije bilo važno šta će sve da slažu, kako i koliko će sve da slažu, samo je bilo važno da se krivica za ubistvo albanskog policajca, svaljuje na Beograd da bi oni pokazali da su oni u pravu i da imaju svako pravo ovoga sveta da maltretiraju građane sa severa KiM“, izjavio je Vučić.1010

Govoreći o navodima albanskog portala da je ubijen pripadnik Levijatana Pavle Bihali, Vučić je rekao da je to učinjeno da bi se napravila veza sa Beogradom i dodao da Bihali nije ubijen, već mladić iz Kosovske Mitrovice. 

Kurti nema nijednu drugu želju osim da izaziva sukobe

Vučić je rekao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nema nijednu drugu želju osim da izazove sukobe, te da suprotno Briselskom sporazumu ne želi da formira ZSO.

Vučić je upozorio i na specifičnost tretiranja današnjeg sukoba od strane međunarodne zajednice.1010

“Kada je postojala takva vrsta sukoba u Severnoj Makedoniji svet je to zaustavljao i pravio razgovore i dogovore. Danas su rekli – pobijte ih sve. Kada je Srbija išla u Drenicu da se obračunava sa onima koji su hteli otcepljenje od međunarodno priznate države oni su rekli da su to bili borci za slobodu predvođeni Ademom Jašarijem, a ne teroristi. Samo su izgleda Srbi uvek teroristi”, rekao je predsednik u svom obraćanju medijima povodom današnjih incidenata na severu južne pokrajine. 

Sve je bilo pripremano

Srpski predsednik je povodom sukoba na KiM, rekao da ima informacije da je sve bilo pripremano i dodao da je prema procenama, albanska policija za sat i dvadeset pet minuta okupila 460 sepcijalaca, što ukazuje na to.

“Ali, za sat i dvadeset da to uradite u nedelju, u jutarnjim satima. Njih su rasporedili tačkasto, dizali su dronove za snimke, KFOR je preuzeo na sebe da zatvori mogući izlaz Srbima prema centralnoj Srbiji na 32 ili 33 kote da slučajno niko ne bi uspeo da pronađe spas, a da svi ostali mogu da budu pobijeni“, naveo je Vučić.

Predsednik je istakao da će u narednim danima obavestiti javnost o konačnoj odluci Srbije.1010

Do sukoba i stradanja policajca je došlo jer Kfor nije intervenisao 

“Već mesecima govorim da se podiže otpor i pobuna kod srpskog naroda, danas do sukoba i stradanja albanskog policajca došlo jer nije Kfor intervenisao u čijoj je nadležnosti sever, nego albanska policija,” kaže Vučić.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da se formira ZSO

“Imali smo ceo dan sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, odluke ćemo donositi pažljivo, detaljno ih primremiti, i sa tim odlukama izaći pred naš narod u danima pred nama, pozivamo međunarodnu zajednicu da se formira ZSO i da na severu Srbi budu policajci, jer to je jedini načini da Srbi više ne budu proterivani i da više ne bude sukoba,” izjavio je predsednik na konferenciji.

Reagujući na današnje poruke međunarodne zajednice, predsednik je rekao: “Licemerje im je srednje ime – to je suština, pritisak na Srbiju dok ne priznamo Kosovo, ali nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo, i razgovaraćemo uvek, uvek smo spremni na razgovore,” rekao je Vučić.

Stradala trojica Srba sa KiM, možda i četvrta osoba

Vučić je saopštio da su u sukobu na severu KiM stradala trojica Srba sa KiM, a dvojica teško ranjena, kao i da postoji bojazan da je i četvrta osoba stradala.

On je u obraćanju građanima rekao da je prema informacijama koje ima sasvim izvesno da su dvojica stradala od snajperske vatre sa velike udaljenosti, kada nije bilo neophodno da budu likvidirani.

“Po našim procenama tih nekoliko desetina Srba je za sat i 20 minuta bilo u potpunom okruženju. Očigledno je to rađeno u saradnji sa međunarodnim snagama i sproveden je brutalan napad na njih. Pitali smo se zašto to ne radi Kfor, bilo bi mnogo manje žrtava, ali oni su dali ‘kart blanš’ Kurtiju da se, kako kažu, obračuna sa teroristima i da pobiju što više ljudi”, rekao je Vučić.

Osuđujem ubistvo albanskog policajca, to je izazvao Kurti

Predsednik je izjavio da osuđuje ubistvo albanskog policajca u okolini manastira Banjska na KiM i da se to ničim ne može pravdati, ali da je to plod, kako je rekao, terora premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Obraćajući se naciji iz Predsedništva Srbije, Vučić je rekao da ni na koji način ne želi da pravda ubistvo albanskog policajca niti je to moguće pravdati.

„To je za osudu i to je nešto što nikom nije bilo potrebno ponajmanje srpskom narodu, u trenutku kada su svi shvatili da je Kurti glavni organizator haosa na KiM. I na to nema međutim“, poručio je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: