Podeli vest

Na konkursu za izbor “Inženjerke godine” za 2024. u Srbiji danas je svečano proglašena inženjerka vazdušnog saobraćaja Lidija Tomić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ (STF)

Ona je senior procesna inženjerka na Visokoj školi strukovnih studija – Vazduhoplovnoj akademiji i početkom ove godine odbranila je prvi doktorat u istoriji srpskog vazuhoplovstva koji razmatra dronove kao pretnju po bezbedno odvijanje civilnog vazdušnog saobraćaja.

Izbor inženjerke godine u Srbiji je organizvan drugi put, u organizaciji Privredne komore Srbije, Simensa i Udruženja “Inženjerka godine”, kako bi se inspirisale mlade žene za studije u oblasti STEM (nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike) i buduću karijeru u toj branši.

“Kada sam detaljnije pročitala koji je cilj ove inicijative i sam slogan – od nevidljivosti do inspiracije, zaista sam poželela da budem i ja deo toga i da možda svojim primerom ohrabrim mlade devojke da se opredele za inženjerstvo”, rekla je Tomićeva za Tanjug.

Ona je rekla da je doktorirala u svojoj 28. godini i imala već neko iskustvo u industriji, što je ohrabrilo da se upusti u naučno-istraživački rad.

“Tako da sam sa velikim entuzijazmom poželela da i ja sutra budem inspiracija mladim devojkama da se opredele za STEM polje”, naglasila je ona.

Tomićeva je rekla da je prva u našoj zemlji uradila doktorat o dronovima u civilnom vazdušnom saobraćaju i da želi budućim generacijama, to jest devojkama, da poruči da je zaista super nekada upustiti se u nešto potpuno novo, krenuti sa istraživanjem neke inovacije.

“Da radoznalost, uz upornost i rad na sebi, mogu značiti put ka uspehu, što je bilo i u mom slučaju. Drago mi je da, samim tim što je to prvi doktorat u našoj zemlji koji razmatra tu problematiku, zaključci i rezultati do kojih sam došla mogu dalje poslužiti za tretiranje tog pitanja i na globalnom nivou”, navela je ona.

Dodaje da poslednjih godina ima sve više inženjerki vazdušnog saobraćaja.

“Recimo na svom prvom poslu imala sam svega nekoliko koleginica koje su bile inženjerke i pretežno je bilo muško okruženje. Međutim raduje me da u vazduhoplovstvu i inženjerstvu raste broj devojaka koje se opredeljuju za taj poziv. Na Saobraćajnom fakultetu prethodnih godina su se devojke odlučivale čak u većem procentu u odnosu na muškarce za školovanje za inženjera vazdušnog saobraćaja”, dodala je ona.

Nakon prijave koja je otvorena 14. marta, odabrano je 10 finalistkinja, a o tome ko će poneti titulu “Inženjerke godine” za 2024. odlučivala su četiri žirija: finalistkinje, predstavnici mediji, učenici i profesori srednjih škola, kao i predstavnici organizatora i partnera.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović je rekao da je kuća srpske privrede ove godine podržala oko 80 kandidatkinja koje su kompanije kandidovale za izbor Inženjerke godine.

“Napravali smo iskorak u odnosu na prošlu godinu. Svet se menja velikom brzinom u tehnologiji, živimo u eri nauke, tehnologije i inženjerstva, što se ne može sve ispratiti ako nemamo inženjere koji to mogu da isprate. U Srbiji možemo da budemo zadovoljni brojem dama koje završavaju STEM nauke, jer je daleko iznad proseka u svetu i u Evropi”, rekao je Vesović u PKS.

Kaže da je na globalnom nivou opao broj iženjerki za jedan odsto u prethodnih nekoliko godina, što kod nas nije slučaj.

Vesović je naglasio je da je neophodno da imamo iženjerke da bi privreda mogla da napreduje i poručio kompanijama da omoguće posebno damama da usklade privatni život i karijeru jer to daje rezultate.

Jedna od najuticajnijih poslovnih žena u regionu, generalna direktorka Simensa za Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku Medeja Lončar, poručila je ženama da trud i istrajnost uvek donose rezultate, kao i da su strast i predanost kljiučni faktori za postizanje uspeha.

“Budite uporne i neodustajte od svojih snova – to su rekle sve naše finalistkinje. Zajedničko im je i da su sve istakle da je moć u znanju koje je glavni kriterijum za uspeh u profesiji”, rekla je ona.

Ukazala je na značaj celoživotnog učenja u bilo kojoj oblasti i istakla da znanje podstiče tenološki napredak.

Rekla je da su u Sloveniji do sada imali šest izbora Inžnjerke godine, dva u Hrvatskoj i dva u Srbiji, tako da je bilo 100 finalistkinja, a da je stiglo ukupno oko 500 prijava u sve tri zemlje.

Ana Petrović, koja je za 2023. ponela titulu “Inženjerka godine”, istakla je da je ova inicijativa veoma važna kako bi se poručilo mladima da biti inženjer ne znači samo programiranje i gradnju mostova, već da je to način na koji se gradi budućnost i kreiraju rešenja, podstiče tehnološki napredak i unapređuje život ljudi.

Finalistkinjama je pročitana poruka ministarke za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Jelene Begović, koja je istakla da su STEM nauke velika šansa za razvoj naše zemlje.

Ona je podsetila da Srbija ima dugu istoriju u STEM obrazovanju i naglasila da je budućnost u rukama inženjera.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: