Podeli vest

Jedina područja na evropskom kontinentu na kojima je ovogodišnji oktobar bio hladniji od proseka bila su neka od grčkih ostrva i Island.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

JESEN
Foto: Pixabay

Evropa je imala najtopliji oktobar ikada, sa temperaturama za skoro 2 stepena Celzijusa iznad referentnog perioda 1991-2020, saopštio je danas Kopernikus, služba za klimatske promene Evropske komisije.

Evropski servis, koji raspolaže komparativnim vrednostima jedino za period od 1991. do 2020. godine, saopštio je da su rekordne dnevne temperature zabeležene su u oktobru ove godine na nekoliko lokacija u zapadnoj Evropi – u Austriji, Švajcarskoj i Francuskoj, kao i u brojnim oblastima Italije i Španije.

Jedina područja na evropskom kontinentu na kojima je ovogodišnji oktobar bio hladniji od proseka bila su neka od grčkih ostrva i Island.

Dok su u nekim delovima Balkana i u Grčkoj temperature bile skoro na nivou prosečnih, u drugim delovima zapadne Evrope bile su iznad prosečnih vrednosti.

Globalno, oktobar 2022. godine bio je za 0,41 stepen Celzijusa topliji od proseka za period 1991-2020. godina i svega za oko 0,04 stepena Celzijusa hladniji od oktobra 2019. godine, koji je bio najtopliji mesec oktobar u istoriji, naveli su iz Kopernikusa.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: