Podeli vest

Da širenju korona virusa nije kraj pokazuju najnoviji podaci o novom Arcturus soju koji se širi Indijom i polako se preliva na Evropu. Prvi slučaj zabeležen je i u Sloveniji, a jedan simptom ga razlikuje od dosadašnjih podvrsti Omicrona

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

KORONA
Foto: Pixabay

Tema korona virusa u medijima otišla je u poslednji plan, međutim, to ne znači da je virus nestao. Naprotiv.

Novi soj korona virisa Arcturus službeno se naziva podvarijanta Omicron XBB.1.16.

Ovaj soj izazvao je velik porast broja infekcija u Indiji, a kao što je to i do sada bilo, izazvao je strah da bi se mogao preliti na Evropu.

Dr Maria Van Kerkhove iz Svetske zdravstvene organizacije potvrdila je krajem marta da je Arcturus soj prisutan već nekoliko meseci.

– Nismo videli promenu u ozbiljnosti nuspojava kod pojedinaca ili populacije, ali ima jednu dodatnu mutaciju u spike proteinu, koja, u laboratorijskim studijama, pokazuje povećanu infektivnost kao i potencijalno povećanu patogenost – kazala je dr. Maria Van Kerkhove iz Svetske zdravstvene organizacije.

Prema pisanju Indipendenta procena je da bi Arcturus, koji je za sada otkriven u 22 zemlje mogao biti 1,2 puta zarazniji u odnosu na posljednju podvarijantu virusa, ali navode da nije smrtonosniji od dosadašnjih sojeva

Koji su simptomi novog Arcturus soja?

Simptomi koje Arcturus izaziva malo su drugačiji od onih na koje smo navikli.

Ono što je razlika je pojava konjuktivitisa koji se pojavljuje uz visoku temperaturu i kašalj.

Porast broja slučajeva korona virusa i soka Arcturus zabeežen je osim u Indiji iu SAD-u, Kanadi, Singapuru, Australiji i Japanu.

Među ostalim zemljama, otkriven je u Danskoj, Nemačkoj, Španiji, Italiji, ali i u obližnoj Sloveniji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: