Podeli vest

Kovačevski je istakao je i da se ne sme dozvoliti “da bilateralna pitanja postanu multilateralni problem”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kovačevski
Foto: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski odbacio je danas, nakon samita Evropske unije i Zapadnog Balkana u Briselu inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona o rešavanju spora sa Bugarskom.

“Predlog da se deblokira naš evropski put u sadašnjem obliku je neprihvatljiv za mene, za predsednika, za Vladu, za koalicione partnere i za građane Severne Makedonije”, rekao je Kovačevski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i albanskim premijerom Edijem Ramom.

Kovačevski je zahvalio Makronu na posvećenosti i uloženom trudu da se pronađe rešenje, ali je dodao da je Severna Makedonija u tom procesu objavila smo svoje stavove i crvene linije.

Istakao je i da se ne sme dozvoliti “da bilateralna pitanja postanu multilateralni problem”.

“Ne sme se dozvoliti da se Severna Makedonija i Albanija, kao i region, tapkaju u mestu zbog jedne zemlje članice EU (Bugarska) koja jednostavno ne uspeva da koordiniše i obezbedi deblokadu našeg evropskog puta”, rekao je Kovačevski.

Naglasio je da građani mogu da budu mirni jer su strateški interesi i ciljevi zemlje uvek u prvom planu, kao i da niko ne može da nameće rešenje bez saglasnosti Skoplje.

Dodao je da je država sve uradila, a da je sada EU na potezu.

“Ako tokom francuskog predsedavanja EU dođe do razumevanja za naše stavove, spremni smo da se upustimo u razgovore o tome, kako bi pregovori mogli da počnu do kraja juna“, poručio je Kovačevski.

On je ponovio ključne elemente pod kojima bi predlog bio prihvatljiv, a to su jasna formulacija makedonskog jezika u pregovaračkom okviru i jasna zaštita makedonskog identiteta, zatim da istorijska pitanja ne mogu da budu kriterijum u pregovaračkom okviru, da pregovori između Severne Makedonije i EU moraju da počnu pre početka procedure za ustavne promene za uključivanje Bugara, Hrvata i Crnogoraca u preambulu Ustava i čvrsta uveravanja i Bugarske i EU te da Sofija neće postavljati nove zahteve mimo onoga što je dogovoreno u pregovaračkom okviru i bilateralnom protokolu, što još nije usaglašeno sa bugarskom stranom.

Kovačevski je rekao i da je zbog okolnosti u kojima se Severna Makedonija nalazi, na današnjem samitu izrazio nezadovoljstvo dinamikom pristupnog procesa i početkom pregovora.

Podsetio je da je Severna Makedonija zemlja kandidat skoro 18 godina i da je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pre tačno 21 godinu.

“U martu 2020. Evropski savet je odlučio o bezuslovnom početku pregovora između Severne Makedonije i EU. Ali mi smo danas ovde, a pregovori još nisu počeli“, rekao je Kovačevski.

On je ocenio da je to što se danas dešava ozbiljan problem i ozbiljan udar na kredibilitet EU i da “gubimo dragoceno vreme kojim baš i nemamo na raspolaganju”.

“Severna Makedonija je zemlja koju svet danas prepoznaje kao zemlju koja uspeva da reši goruća i teška pitanja otvorenim dijalogom, kao zemlja posvećena pronalaženju obostrano prihvatljivih rešenja zasnovanih na evropskim vrednostima i dostojanstvu svojih građana”, poručio je Kovačevski.

Ukazao je i na to da je njegova zemlja sa istom idejom ušla u proces pregovora sa Bugarskom, „iskreno i sa željom da oni budu zasnovani na evropskim vrednostima”.

“Bugarska je, međutim, odlučila da se vrati u prošlost i ponovo uvede blokadu koja nikome ne ide u prilog, osim pojedinim trećim licima koja imaju otvoren teren da ovakvim nepromišljenim koracima popune praznine koje se neminovno otvaraju, što je izuzetno važno sa geostrateške tačke gledišta”, kazao je Kovačevski.

Istakao je da u međuvremenu Severna Makedonija, Albanija i Srbija aktivno i praktično sprovode četiri slobode na kojima počiva EU, evropeizuju društva i unapređuju kvalitet života građana kroz inicijativu „Otvoreni Balkan”.

„Inicijativa “Otvoreni Balkan” nije zamena za EU, ali je kontekst koji nam je potreban dok se ne pridružimo porodici EU i dok čekamo predvidive kredibilne ubrzane procese evropskih integracija“, naveo je Kovačevski.

Kovačevski je pozdravio inicijativu francuskog predsednika Makrona za uspostavljanje “evropske političke zajednice” kao platforme za strateški politički dijalog i donošenje odluka koje su važne za ceo evropski kontinent.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: