Podeli vest

Povećana trgovinska razmena najbolja je potvrda da inicijativa Otovreni Balkan, koja ima svetlu budućnost, daje rezultate, naglasio je danas predsednik Vlade Severne Makedonije Dmitar Kovačevski koji je u Preševu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

On je sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić prisustvovao promociji integrisane naplate putarine u okviru izvorne inicijative OB. Kovačevski je na pitanje koji su naredni koraci u realizaciji inicijative Otvoreni Balkan koja već daje rezultate, a obuhvata Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju, podsetio da su već ukinute sanitarne kontrole između naše tri zemlje.

“Inicijativa već daje rezultate, bavili smo se i razmenom sturčnih kadrova i profesionalanaca, radi se na oslobađanju barijera za pirznavanje diploma, za šta su već potisani dogovori i mogućnosti za zaposlenje i svega što znači zaposlenje stranaca bez procedura koje su ranije trajale tri, četirt imeseca”, rekao je predsednik i naglasio da su to stvari koje već funkcionišu.

Podsetio je da će svaki čovek iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije moći da se prijavi na zajendički e portal povezan sa nacionalnim portalima i pre nego što nađe poslodaca. Naglasio je da je krajnji cilj inicijative, a što je i njegova lična ambicija, da nemamo granice između naših zemalja, koje nekada nisu ni postojale.

“Ako pitamo za budućnost Balkana, OB ima svetlu budućnost i svi će jednog dana biti deo EU i finale OB će biti sa ovakvim ceremonijama na kojima ćemo promvisati tagove, otvaranje granica …”, rekao je premijer Severne Makedonije. Kovačevski je izrazio uverenje da ćemo imati još ovakih povoda za zajedničko obeležavanje novh početaka.

Kovačevski je zajedno sa Brnabić u Preševu prisustvovao promociji elektronske naplate putarine, na mobilnom prodajnom mestu Open Balkan – ETC – koje je obišao sa delegacijom u kojoj su i resorni ministri Goran Vesić i Blagoj Bočvarski. Ministri će danas obići i naplatu stanicu Romanovci u Severnoj Makedoniji.

Zajednički tag za naplatu putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji profunkcionisao je početkom jula, a da bi vozači mogli da koriste tag uređaj, neophodno je da urade njegovu prekonfiguraciju što se obavlja u šest koraka. Procenjuje se da u toku letnje sezone dnevno kroz Severnu Makedoniju prođe približno 7.000 vozila sa srpskim tablicama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: