Podeli vest

Kraljica će biti sahranjena 19. septembra, a dan uoči sahrane u Velikoj Britaniji će biti održan nacionalni minut ćutanja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kovčeg
Foto: Tanjug/Tristan Fewings/Pool Photo via AP

Kovčeg sa telom kraljice Elizabete Druge prenet je danas iz Bakingemske palate u svečanoj procesiji do Vestminsterske opatije.

Kralj Čarls Treći, njegovi sinovi prinčevi Vilijam i Hari, kao i drugi članovi kraljevske porodice, hodali su iza kovčega, koji će na u Vestminsterskoj opatiji ostati četiri dana, sve do sahrane kraljice u ponedeljak, prenosi AP.

Kovčeg je bio umotan u Kraljevski standard, a na vrhu je stajala imperijalna državna kruna, ukrašena sa skoro 3.000 dijamanata, kao i buketom cveća i biljkama, uključujući i bor sa imanja Balmoral, gde je kraljica preminula prošle nedelje.

Pratnja od dva oficira i 32 vojnika iz Prvog bataljona grenadirske garde u crvenim uniformama i šeširima od medveđe kože išla je sa obe strane povorke, a ođekivali su i počasni plotuni sa Big Bena i iz Hajd parka.

Dok je prolazila svečana povorka hiljade ljudi su apaludirali i snimali, a neki od okupljenih su brisali suze.

Kako javlja Bi-Bi-Si, kralj Čarls Treći i njegova braća i sestre, princeza Ana i princ Edvard, kao i njegov sin princ Vilijam, danas su nosili vojne uniforme, ali su kraljev brat princ Endru i njegov drugi sin princ Hari bili u odelima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: