Podeli vest

Digitalna preduzeća su u pandemiji prošla bolje od nedigitalnih, jer su iskoristila krizu kao priliku da ubrzaju digitalizaciju, objavila je Evropska investiciona banka

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

komp
Foto: Shutterstock

Skoro polovina preduzeća u EU investiralo je u digitalizaciju kao odgovor na kovid 19 i digitalna preduzeća su u pandemiji prošla bolje od nedigitalnih, jer su iskoristila krizu kao priliku da ubrzaju digitalizaciju, objavila je Evropska investiciona banka.

Ona su u proseku bila produktivnija i inovativnija, beležila su brži rast i isplaćivala veće zarade, navedeno je u novom izveštaju EIB-a “Digitalizacija u Evropi 2021-2022: Dokazi iz istraživanja EIB o investicijama”.

EIB navodi u saopštenju da se, ipak, sa napretkom digitalizacije povećao i digitalni jaz u Evropi.

Među preduzećima u EU 26 odsto nije investiralo u digitalnu transformaciju i njima je potrebna veća podrška da bi održala konkurentnost i izbegla zaostajanje tokom privrednog oporavka.

Na drugom kraju, 61 odsto preduzeća u EU već je usvojilo napredne digitalne tehnologije.

Takođe, 46 odsto preduzeća u EU navelo je da je tokom krize kovida 19 preduzelo mere za povećanje digitalizacije, u poređenju sa 58 odsto preduzeća u SAD.

Pored toga, udeo preduzeća koja koriste napredne digitalne tehnologije veći je u SAD (66 odsto) nego u EU (61 odsto). Udeo kompanija u EU koja u svom poslovanju primenjuju napredne tehnologije kao što su 3D štampa, robotika ili internet stvari ostao je uglavnom na sličnom nivou od 2020. godine dostigavši 61 odsto u 2021.

“Tokom pandemije digitalna transformacija je često bila presudna za opstanak preduzeća i ubrzala je transformaciju evropske privrede”, rekao je potpredsednik EIB Rikardo Murinjo Feliks.

U 2021. godini, Finska i Malta su bile dve najviše digitalizovane zemlje, a slede Danska, Austrija, Holandija i Švedska. Najuspešnije zemlje EU u pojedinim oblastima digitalizacije bile su: Češka po korišćenju naprednih digitalnih tehnologija, Finska po digitalnoj infrastrukturi i primeni formalnog strateškog praćenja poslovanja, koje je pokazatelj upravljačkih praksi, Austrija po usvajanju digitalizacije tokom pandemije korona virusa, Kipar po investicijama u softver i podatke i Švedska po ulaganjima u obuku zaposlenih.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: