Podeli vest

Agencija za sprečavanje korupcije danas je, povodom obeležavanja Medjunarodnog dana borbe protiv korupcije, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu organizovala tribinu pod nazivom “Obrazovanje mladih u funkciji sprečavanja korupcije: Put ka jačanju društvenog integriteta”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ NEBOJŠA RAUS


Ovom prilikom istaknuta je važnost uvodjenja teme prevencije korupcije u sve nivoe društva i obrazovanja mladih u Srbiji.
Kako je rekao Dejan Damnjanović, direktor Agencije za sprečavanje korupcije, veoma je važna interakcija sa mladima, koje kroz organizovanje tribina žele da upoznaju sa rezultatima dosadašnjih istraživanja na temu korupcije.


“Ovo je prilika da studenti čuju na kom fakultetu u Srbiji je korupicja prepoznata kao rizična i da sa njima diskutujemo o tome. Ali bitno je da mi čujemo i njihovo mišljenje i kakvu oni Agenciju za sprečavanje korupcije žele. Ja sam izuzetno zadovoljan njihovom interakcijom, u Beogradu smo sa studentima imali sjajan razgovor i tek kada završimo tribine na svim Univerzitetima, onda ćemo da osmislimo kako da sve bude dobro za sve a pre svega za njih”, rekao je direktor Agencije za sprečavanje korpucije i dodao da je, kako bi bila bliža gradjanima, Agencija otvorila kancelarije u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Prema njegovim rečima, ne želi se ostati samo na Nedelji borbe protiv korupcije, već da se saradnja sa Univerzitetima nastavi i nadalje.


U ovoj nedelji, kako je podseti, potpisani su brojni sporazumi, a u planu je i potpisivanje još važnih sporazuma kako bi se ušlo u vannastavne aktivnosti, kao i u nastavu, “i da nas bude u svim segmentima našeg društva i obrazovanja”.


“Vi vidite da korupcije ima svuda, ne samo u našoj zemlji i za nju na žalost nema granica i teško ju je iskoreniti. Ipak, Republika Srbija ostvaruje pomake u reformama iz oblasti vladavine prava, koje su posebno važne u procesu pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. Treba imati volje i raditi na tome i mi smo zatvorili četvrti krug preporuka Grupe država protiv korupcije Saveta Evrope. Srbija je u celosti ispunila deset od 13 preporuka. Tako da to ide napred i treba da budemo optimisti, jer samo tako možemo da damo neki rezultat”, istakao je Damnjanović.


Učesnici tribine u Kragujevcu istakli su značaj saradnje i koordinacije aktivnosti svih aktera društva, kako bi antikoruptivno obrazovanje i vaspitanje mladih vodilo upravo do jačanja društvenog integriteta.

FOTO TANJUG/ NEBOJŠA RAUS


Jedan od govornika na tribini bio je i Dejan Milić, šef Odseka za analitiku Agencije za sprečavanje korupcije, koji je predstavio rezultate svojih istraživanja.


“Poslednje istraživanje koje smo sproveli je na uzorku od 371studenta Univerziteta u Kragujevcu na temu percepcije korupcije. Ono što je zanimljivo je činjenica da se u odnosu na druge Univerzitete, a mi smo zapravo četiri Univerziteta obuhvatili ovim istraživanjem tokom prethodne tri godine, studenti kragujevačkog Univerziteta su bili malo uzdržaniji u davanju odgovora. A mi to vidimo prema njihovim odgovorima poput, „ne bih želeo da odgovorim“ ili „ne znam sa sigurnošću“ i slično”, rekao je Milić.
Prema njegovim rečima, ono što je Agenciji bitno jeste da su kragujevački studenti generalno percipirali postojanje korupcije, iako u manjem procentu nego na drugim Univerzitetima.


“To nam daje jedan signal da možda i ponovimo istraživanje da ne bude samo online, jer možda postoji mogućnost da imaju strah da ne budu pogrešno protumačeni. Ono što mene ohrabruje je da su i studenti kragujevačkog Univerziteta na pitanje da li bi prijavili korupciju, uglavnom odgovorili sa da i da su prepoznali Agenciju za sprečavanje korupcije kao adresu na koju treba uputiti odredjene prijave”, rekao milić i dodao da Agencija ima mehanizme da takve prijave prosledi dalje.

Prodekan za nauku Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu Vladimir Mihailović rekao je da je tema korupcije izuzetno važna.
“Ova tribina je posvećena ulozi obrazovanja u funkciji sprečavanja korpucije, jedne jako negativne društvene i ekonomske pojave. Bitno je da studenti čuju na koji se način ova pojava može prepoznati jer ona nije uvek tako vidljiva i na koji način ona deluje negativno na ekonomiju i društvo. Ja verujem da će ova tribina biti jedan značajan korak ka dugoročnom rešavanju ovog problema i da će makar mali deo svesti kod studenata u pozitivnom pravcu promenjen, u smislu boljeg razumevanja korupcije i prijavljivanja”, rekao je Mihailović.


Prema rečima master studentkinje sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu Milice Stojadinović, koja je tribinu otvorila svojom pobedničkom Sretenjskom besedom, vrlo je važno da mladi mogu javno da govore o nekoj vrsti problema, pa i o korupciji i da zbog toga ne trpe posledice.


“To je tema koja sve nas pogadaja, bez obzira na kom smo fakultetu i u kom gradu. Moramo da se trudimo da shvatimo da je naše znanje ono što treba da se vrednuje. Naravno da je teško boriti se sa tim kada imate osećaj da ste na neki način možda diskriminisani, ali mislim da se pošten rad i trud isplate, što je svakako teže ali je osećaj sreće utoliko veći”, navela je studentkinja.
Od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije 2003. godine, u Srbiji se obeležava Međunarodni dan borbe protiv korupcije – dan posvećen podizanju svesti u javnosti o opasnostima koje korupcija predstavlja za stabilnost društva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: