Podeli vest

Kongres SAD usvojio je paket pomoći čiji deo podrazumeva i zahtev kompaniji BajtDens (ByteDance), koja ima sedište u Kini, da proda svoju aplikaciju TikTok ili će se suočiti sa zabranom na američkom tržištu, usled zabrinutosti za bezbednost podataka o američkim korisnicima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

TikTok
Foto: Shutterstock

“Ako damo Komunističkoj partiji (Kine) ovakve propagandne alate i mogućnost pristupa ličnim podacima 170 miliona Amerikanaca, to je sigurnosni rizik”, rekao je demokratski senator iz Virdžinije Mark Vorner za CBS.

Deo paketa pomoći koji je usvojio američki Kongres namenjen je potencijalnoj zabrani aplikacije TikTok u ovoj zemlji usled zabrinutosti zakonodavaca i bezbednostih eksperata da bi vlasnik ove platforme, kompanija ”ByteDance” sa sedištem u Pekingu, mogla da podeli podatke o američkim korisnicima sa kineskom vladom. Kako navodi CBS, zakonodavci ciljaju da primoraju ByteDance da proda svoj vlasnički udeo, a ukoliko do toga ne dođe, ovim zakonom predviđena je zabrana TikToka u SAD. Vlasniku kompanijedat je period od devet meseci da ugovori prodaju, uz mogući produžetak od tri meseca, prema kopiji zakona objavljenoj ranije ovog meseca, navodi CBS.

Klejton Alen, analitičar ”Eurasia Group”, kompanije za procenu političkih rizika, istakao je da se ovaj rok poklapa sa predsedničkom inauguracijom u januaru, a da bi ova politika prema TikToku mogla da se preokrene ukoliko bivši predsednik Donald Tramp osvoji drugi mandat u novembru. ”Ovo bi moglo postati pitanje za sledeću administraciju. Nisam siguran da bi Tramp bio toliko obavezan da sledi ono što bi administracija (predsednika Džozefa) Bajdena želela.

Tramp bi ovo mogao da iskoristi za pregovore s Kinom”, ocenio je Alen. Kompanije koje bi ciljale da otkupe udeo ”ByteDance-a” u TikTok-u uključuju Majkrosoft, Orakl i privatne deoničke grupe, rekao je analitičar kompanije ”Wedbush Securities” Den Ajvs. On, ipak, smatra da je malo verovatno da će ”ByteDance” prodati TikTok sa osnovnim algoritmima, vitalnim softverom koji korisnicima pruža video preporuke na osnovu njihovih interesovanja i navika gledanja.

”Vrednost TikTok-a bi se dramatično promenila bez algoritama i čini konačnu prodaju ili ukidanje TikTok-a veoma složenim poduhvatom, sa mnogim potencijalnim strateškim i finansijskim ponuđačima koji sa nestrpljenjem čekaju da ovaj proces počne“, primetio je Ajvs u istraživačkoj belešci.

Rivali kao što je Meta mogli bi imati koristi ukoliko Bajden potpiše ovaj zakon, ”Wedbush” procenjuje da bi u tom slučaju otprilike 60 odsto korisnika TikTok-a prešlo na Metin Instagram i Facebook, a Gugl bi takođe imao koristi, dodao je Ajvs. Američki Senat usvojio je zakon kojim se odobrava paket bezbednosne pomoći Izraelu, Ukrajini i Tajvanu u vrednosti od ukupno 95 milijardi dolara. Za usvajanje zakona, koji je prošao Kongres nakon višemesečnog odlaganja, glasalo je 79 senatora, a njih 18 protiv, što je daleko više od potrebne većine u Senatu od 100 članova da bi zakon bio usvojen. Kako bi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga potpiše predsednik SAD Džozef Bajden.

Paket pomoći predviđa 61 milijardu dolara za Ukrajinu, 26 milijardi za Izrael, i oko 8.12 milijardi za ”suprotstavljanje komunističkoj Kini” u Indo-Pacifiku, dok je četvrti deo paketa namenjen za mere koje će dovesti do potencijalne zabrane aplikacije TikTok u SAD, mere da se zamrznuta ruska imovina prebaci Ukrajini i nove sankcije Iranu, prenosi Rojters.

“Potpisaću ovaj zakonski predlog čim sutra stigne na moj sto i obratiti se Amerikancima, kako bismo počeli da šaljemo oružje i opremu Ukrajini ove nedelje. Potreba je hitna: za Ukrajinu koja se suočava sa neumoljivim bombardovanjem Rusije, za Izrael koji je upravo bio suočen sa napadom Irana bez presedana, za izbeglice i one pogođene konfliktima i prirodnim katastrofama širom sveta, uključujući u Gazi, Sudanu, Haitiju”, poručio je Bajden.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: