Podeli vest

Bakingemska palata, dnosno kralj Čarls Treći doneo je uredbu kojom se Prinčevi Hari i Endrju uklanjaju sa liste državnih savetnika kralja, odnosno osoba koje mogu da ga menjaju kada on nije u mogućnosti da izvršava kraljevske dužnosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ČARLS
Foto: Tanjug/Yui Mok/Pool Photo via AP/File

Državni savetnici su obično supruga monarha plus četiri odrasle osobe u redu za tron starije od 21 godine, osim naslednika koji može da radi sa 18 godina, a oni koji su do donošenja uredbe bili navedeni kao državni savetnici su kraljica, princ Vilijam, princ Hari, princ Endrju, princeza Beatris.


Toj listi dodati su princeza Ana i princ Edvard, prenosi Tajms.
Tu odluku kralj Čarls doneo je po stupanju na dužnost kralja, i ona je odobrena u Domu Lordova gde su mnogi smatrali da princu Hariju i Endrjuu treba u potpunosti oduzeti to zvanje.


Princ Endru se povukao sa kraljevskih dužnosti u novembru 2019. godine, dok je princ Hari napustio svoju kraljevsku ulogu 2020. da bi se preselio u Sjedinjene Američke Države, međutim oni će ostati savetnici ali bez ovlašćenja.


Istovremeno, kralj je doneo i posebno pravilo po kome će princeza Ana i princ Edvard ostati savetnici do kraja njegovog života, dok će Hari Endrju i pronceza Beatrisa biti postepeno smenjeni kada princ Džordž, princeza Šarlot i princ Luis postanu punoletni.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: