Podeli vest

Kosovska policija saopštila je sinoć da se situacija na severu KiM smirila, ali da će nastaviti da radi na postizanju bezbednosti za sve građane. U saopštenju policije se navodi da su preduzete sve mere kako bi se sprečila bilo kakva eventualna kriminalna aktivnost.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

leposavić
FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM/

“Situacija se sada smirila, kosovska policija će nastaviti svoju posvećenost postizanju bezbednosti za sve građane bez razlike, održavanju reda i javne bezbednosti, kao i preduzimanju policijskih mera u cilju sprečavanja svih kriminalnih radnji koje se mogu pojaviti na terenu”, dodaju iz policije, prenosi Koha. U saopštenju piše da je policija u više navrata apelovala na građane okupljene u severnim opštinama koji su, kako se navodi, te zahteve ignorisali.

“Zahtevi policijskih službenika su zanemareni, pojedini ljudi u masi u Zvečanu su ispoljili nasilje, bacali razna oruđa i bombe na policiju i službena vozila”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je policija, u skladu sa zakonom, koristila suzavac kako bi rasterala masu i omogućila gradonačelnicima da uđu u prostorije opština. Kako se navodi u saopštenju kosovske policije, pet njenih pripadnika je povređeno u neredima na severu KiM, tri vozila Euleksa su oštećena, a jedno vozilo je zapaljeno tokom sukoba građana i policije u opštini Zvečan.

U petak po podne kosovska policija upala je i zgrade opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, gde su se okupili građani u pokušaju da spreče njihove ulaske.

Kfor: Pratimo situaciju, ovo je opasno za proces normalizacije

Kfor pomno prati situaciju u opštinama na severu KiM gde se dogodila serija sukoba izazvanih nasilnim ulaskom novoizabranih gradonačelnika u zgrade opština, navodi se u saopštenju misije.

“Ovo je izuzetno opasno za proces normalizacije i rizikuje dalju eskalaciju tenzija”, dodaje se u saopštenju. Ističe se da Kfor osuđuje ove jednostrane akcije i poziva sve strane da se uzdrže od nasilja koje bi moglo da ugrozi bezbednost na KiM.

Navodi se da je koordinacija između svih aktera od suštinskog značaja kako bi se izbegla dalja eskalacija, te da glavni prioritet Kfora ostaje obezbeđivanje sigurnog okruženja. “Dijalog i diplomatija su jedini put ka trajnom miru i bezbednosti na Kosovu”, zaključuju iz Kfora.

Predsedavajući OEBS-a pozvao na deeskalaciju situacije na KiM

Predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani pozvao je sinoć, tokom razgovora sa prištinskim zvaničnicima, na deeskalaciju situacije i smanjenje napetosti na Kosovu i Metohiji. “Neophodno je smanjiti napetosti na severu Kosova kako bi se dao prostor političkom dijalogu koji vodi Evropska unija.

OEBS je spreman da nastavi da podržava primenu sporazuma postignutih u okviru dijaloga”, rekao je Osmani, navodi se u saopštenju OEBS-a.

On se tokom posete KiM sastao sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i njegovom zamenicom i ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom-Švarc. Razgovori sa zvaničnicima u Prištini bili su fokusirani na nedavna dešavanja i bezbednosnu situaciju na severu KiM, piše u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: