Podeli vest

Kremlj je pohvalio incijativu Maska nekoliko sati nakon što je Kijev odbacio njegov poziv za sporazumno rešenje sedmomesečnog sukoba Rusije sa Ukrajinom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kremlj
Foto: Pixabay

Rusija vidi kao pozitivan korak to što je američki multimilijarder i izvršni direktor Spejseksa, Ilon Mask, izneo mogući mirovni sporazum za sukob u Ukrajini, saopšteno je danas iz Kremlja.

“Za razliku od mnogih profesionalnih diplomata, on još pokušava da traži načine za postizanje mira”, saopštio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao da je Rusija od samog početka “bila za to da se njeni uslovi ispune pregovorima”.

“Postizanje mira bez ispunjavanja uslova Rusije je nemoguće”, primetio je Peskov.

Kremlj je pohvalio incijativu Maska nekoliko sati nakon što je Kijev odbacio njegov poziv za sporazumno rešenje sedmomesečnog sukoba Rusije sa Ukrajinom.

Osnivač kompanije Spejseks i suosnivač kompanije Tesla, američki multimilijarder Ilon Mask, na Tviteru je izneo predlog o tome kako da se zaustavi rat u Ukrajini.

Mask je naveo četiri tačke „ukrajinsko-ruskog mira“ i pozvao korisnike da izraze svoj stav prema nacrtu.

On je naveo da je potrebno ponoviti izbore u regionima koji su se izjasnili za pripajanje Rusiji, pod nadzorom Ujedinjenih nacija, pa ako narod izrazi volju da Rusije ode, tako treba i da bude.

Krim, kako je napisao, ostaje formalno deo Rusije, kao što je bio od 1783, odnosno do greške Nikite Hruščova.

Zatim, kako je naveo, vodosnabdevanje Krima treba osigurati, a Ukrajina ostaje neutralna.

Mask je pozvao korisnike Tvitera da glasaju za ovaj predlog.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uzvratio je Masku nakon što je vlasnik Tesle objavio anketu na Tviteru sa svojim mišljenjem o okončanju rata u Ukrajini.

U svom odgovoru Zelenski je objavio sopstvenu anketu, pitajući pretioce Tvitera da li im se više dopada najbogatiji čovek na svetu dok je podržavao Ukrajinu.

“Koji Ilon Mask vam se više sviđa? Onaj koji podržava Ukrajinu ili onaj koji podržava Rusiju”, napisao je Zelenski.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: