Podeli vest

Svi koji žele da apliciraju treba da budu mlađi od 45 godina, državljani Republike Srbije, da nemaju imovinu i, kako je istakao, da su rešeni da dobiju kuću.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ključ prodaja
Foto: Pixabay

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je da je do sada mladima dodeljeno 1.630 kuća u selima.

Krkobabić je za RTS rekao da dnevno dobijaju 15 zahteva, da je zainteresovanost više nego ogromna, kao i da je procedura jednostavna i da nema selekcije, već da se kuće dodeljuju svima koji ispunjavaju uslove.

Govoreći o novih 530 ugovora za kupovinu kuća sa okućnicom za 530 porodica u Srbiji, koji su potpisani juče, Krkobabić je rekao da misli da to za njih znači novi početak i da su sela osnov opstanka Srbije.

“Ako mislimo da Srbija ima budućnost, da je pred njom život, onda mora da bude i pred selima Srbije. Zaista, juče, ja bih rekao, možda malo pretenciozno, istorijski dan. Obično mi u Srbiji odlazimo. Imamo naviku da Srbi uvek negde odu. Znate ono prokletstvo, ”Deoba” Ćosića i ”Seoba” Crnjanskog. Sad smo juče to okrenuli. Juče smo krenuli da se vraćamo i 530 porodica kreće širom Srbije u 300 sela”, istakao je Krkobabić.

Navodeći da Ministarstvo dnevno dobija 15 zahteva, Krkobabić je ukazao da je to na godišnjem nivou oko 5.000 zahteva.

Prema njegovim rečima, svi koji žele da apliciraju treba da budu mlađi od 45 godina, državljani Republike Srbije, da nemaju imovinu i, kako je istakao, da su rešeni da dobiju kuću.

Naveo je da Ministarstvo za brigu o selu odobrava sredstva do 1.200.000 dinara.

Ministar Krkobabić je pokazao i fotografije kuća u koje su se uselili mladi koji su aplicirali i naveo da su na taj način oživeli sela.

“U svim delovima Srbije kuće su na raspolaganju. Ima ih negde oko 150.000. Naš cilj je da u narednom periodu, biće to misija koja će trajati desetak godina, pokušamo da te sve prazne kuće popunimo”, rekao je Krkobabić.

Objasnio je da veliki broj mladih ostaje u selima i da su odlučili da se prijave zato što su želeli da se osamostale, dok je, kako je istakao, 20 odsto mladih koji su živeli u gradovima odlučilo da se preseli na selo.

Krkobabić je rekao da mladi sami traže kuću, lokaciju, prodavca kuće, a da sve ostale stvari rade lokalna samouprava i Ministarstvo.

Dodao je da je Vojvodina najinteresantnija lokacija, pošto su imovinsko-pravni odnosi rešeni, i kao primer naveo Bačku Topolu, gde je dodeljeno 110 kuća.

Prema rečima Krkobabića, građani na jugu Srbije zainteresovani su za Knjaževac i Žitorađu, a na zapadu za Mionicu.

Naveo je da je tokom ove godine za dodeljivanje kuća potrošeno oko milijardu i 80 miliona dinara i da je plan da i u sledećoj godini bude obezbeđeno toliko novca, dodajući da je o tome razgovarao sa predsednikom Srbije i napomenjući da spremnost postoji.

“Naš stav, stav predsednika republike, Vlade Srbije, da koliko god bude zahteva građana Srbije, mladih ljudi, mi ćemo im izaći u susret”, naglasio je Krkobabić.

Objasnio je da je to važno jer je prosečna starost nosilaca domaćinstava u Srbiji 64 godine, a prosečna starost tih ljudi je ispod 30 godina.

Krkobabcih je naveo da se na taj način rešavaju ekonomski, demografski i bezbednosni problemi zemlje.

Poručio je da se “zemlja brani muškarcima, ženama i decom koja žive na toj teritoriji”.

“Ako nemamo ljude na našoj teritoriji, onda treba dobro da razmislimo kako ćemo čuvati tu teritoriju”, naglasio je Milan Krkobabić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ